Politic

Bugetul de stat, motiv de dispută între partidele extraparlamentare și deputați de la guvernare

Bugetul pentru anul 2024 este unul auster, axat nu pe dezvoltare ci pe supraviețuire, iar scăderea investițiilor din exterior vorbește despre faptul că autoritățile nu și-au onorat unele obligațiuni astfel devenind mai puțin credibile în partenerilor de dezvoltare, au afirmat astăzi reprezentanții Partidului Coaliție pentru Unitate și Bunăstare la o conferință de presă. Investițiile în Republica Moldova au fost cele mai mari din ultimii ani, iar narațiunile false promovate de Kremlin sunt distribuite de partide de la Chișinău, considerate proeuropene au comentat deputații din majoritatea parlamentară. Detalii are Olga Stăvilă.

Bugetul pentru anul viitor este unul auster, bazat pe cheltuieli sociale, cu o prognoză de creștere economică modestă, astfel a precizat președintele CUB, Igor Munteanu. Potrivit acestuia, în 2024 se așteaptă o scădere cu 32% a investițiilor din exterior, iar aceasta vorbește despre scădere încrederii la nivel internațional față de guvernarea de la Chișinău.

„Este un buget de subzistență, un buget de criză cu accente sociale și creșterea modestă sub nivelul recuperărilor de care are nevoie economia în țară. Dar acest buget orientat social va însemna că o parte din banii publici o să fi direcționați nu la dezvoltare ci la consum, la nevoile curente. Estimăm că aceste decizii de a orienta social aceste buget va lovi în dezvoltare infrastructurii și economiei”.

Narațiunile false promovate de autoritățile de la Kremlin sunt susținute de partidele considerate proeuropene, astfel a calificat declarațiile reprezentanților CUB, președintele Comisiei parlamentare buget și finanțe, Radu Marian. Totodată, deputatul a spus că bugetul pentru 2024 este unul social, axat pe susținerea familiilor, pensionarilor, fiind preconizați bani pentru investiții și dezvoltarea afacerilor.

„Deficitul bugetar este de 4,6% mai mic decât anul trecut. Datoria externă a Republicii Moldova este de sub 35 de procente care este un nivel mai mult decât rezonabil și mult mai mic raportat la PIB decât țările din regiune. În doi ani și jumătate noi am atras aproape 9 miliarde de lei granturi, care e mult mai mult decât anii precedenți. În 2022 am atras finanțări externe totale de aproape 20 de miliarde de lei”.

Amintim că, ieri Parlamentul a adoptat bugetul public pentru anul viitor, cu venituri estimate la peste 66,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,3%, în comparație cu anul curent, și cheltuieli de 82,2 miliarde de lei, astfel înregistrând un deficit de 15,5 miliarde de lei. Totodată, veniturile în bugetul asigurărilor de stat pentru anul 2024 vor crește cu 10%.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult