La Chișinău va fi semnat un Memorandum privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică cu România
Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna astăzi, la ora 15.00, un Memorandum privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, susține Secretara de Stat de la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu. Potrivit acesteia, avansarea proiectelor investiționale prevăzute în Memorandum va permite atât creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a celor două state, cât și diversificarea acestora la nivel regional.
„Extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția conductei de transport a gazelor, centura Chișinăului, realizarea proiectelor de importanță strategică, precum linia electrică aeriană de 400 Kv Suceava-Bălți, construcția unei noi linii de interconexiune de 400 Kv între Strășeni și o stație electrică din România și crearea condițiilor privind desemnarea OPCOM SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene”, a spus Cristina Pereteatcu.
Memorandumul prevede posibilitatea de a crește capacitatea de transport a gazelor naturale. Obiectivul ar putea fi realizat până în anul 2031.
Documentul ce va si semnat va îmbunătăți în următorii 2-3 ani securitatea energetică din regiune, a declarat experta în energie de la Expert Forum București, Ana Otilia Nuțu, la emisiunea ”În context” de la postul public de televiziune. Potrivit acesteia, România are un potențial enorm care nu poate fi valorificat din cauza restricțiilor de rețea, iar din acest motiv energia electrică nu poate fi transportată. Experta a mai precizat că sunt necesare investiții care vor permite creșterea producției de energie electrică, fapt ce va permite un volum mai mare de export în următorii ani către Republica Moldova.
„Acum sigur că lucrările acestea de infrastructură durează, însă pe de altă parte vedem că și cu infrastructura existentă se poate asigura o parte semnificativă din consumul Republicii Moldova chiar în situație de criză majoră. Faptul că Ucraina și Republica Moldova s-au sincronizat anul trecut cu rețeaua europeană face ca unul dintre proiectele acestea mari, respectiv linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău să nu aibă nevoie de o investiție care era foarte mare și asta este lucrul care face posibil ca banii care se economisesc din faptul că nu mai este nevoie de acea stație back-to-back să poată fi folosiți pentru alte elemente de infrastructură, cum este, spre exemplu, linia Suceava-Bălți și întărirea stațiilor”, a spus experta.
Amintim că rețelele electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost sincronizate cu succes cu rețeaua continentală europeană, la 16 martie 2022. Atunci a fost făcut un pas important spre asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova.