Republica Moldova a mai făcut un pas spre piața energetică europeană. La Chișinău a fost semnat Memorandumul de dezvoltare a proiectelor strategice de infrastructură în domeniul energiei
La Chișinău a fost semnat Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind dezvoltarea proiectelor strategice de infrastructură în domeniul energiei. Documentul prevede extinderea gazoductului Iași-Ungheni, realizarea unor noi interconexiuni energetice și crearea pieței energetice funcționale, având drept operator de piață societatea OPCOM din România. Scopul final al implementării Memorandumului este integrarea Republicii Moldova în piața energetică europeană înaintea aderării propriu-zise a Republicii Moldova la UE.
Documentul a fost semnat de către ministrul Energiei al Republicii Moldova Victor Parlicov și ministrul Energiei al României, Sebastian-Ioan Burduja.
„Dacă anterior Republica Moldova era un fel de periferie a sistemului energetic fost-sovietic, acum suntem ancorați în ambele sisteme și nu mai suntem periferie. Iar acesta este doar un început pentru că dincolo de curgerea electronilor contează cum se face care sunt condițiile, cerințele, regulele ca să se poată face comerț cu energia. Ca acest lucru să nu mai poată fi operaționalizat ca șantaj, să fie o piață comună care dă siguranță tuturor participanților la această piață. Anume pe acest lucru ne fixăm la semnarea acestui memorandum. Noi conexiuni și crearea condițiilor de piață și a unui operator care să funcționeze pentru ca ulterior să fie făcută cuplarea piețelor, să facem parte din piața energetică comună cu România. Este o cale pe care o mai avem de parcurs, dar este o deschidere fără precedent de ambele maluri ale Prutului și suntem siguri că această cuplare a piețelor, integrarea Republicii Moldova în piața energetică europeană să se producă mai repede decât aderarea Republicii Moldova la UE”, a declarat Victor Parlicov.
„Astăzi continuăm să punem pietre la temelia unei punți energetice. Energia este inima economiei și ea poate fi folosită die ca armă de șantaj, așa cum a folosit-o Rusia de foarte muți ani, fie ca o armă economică. Energia înseamnă condiții de trai pentru toți cetățenii și o viață mai bună și competitivitatea mediului economic. Energia trebuie să fie în primul rând sigură. Ca să avem energie sigură sunt aceste două concepte de independență energetică și securitate energetică. România este pe punctul de a obține independență energetică. Este încă un angajament pe care îl fac azi la Chișinău în numele Guvernului României. De câte ori veți avea nevoie de noi, să știți că puteți conta pe noi”, a declarat ministrul Energiei din România Sebastian-Ioan Burduja.
Ministrul a precizat că dincolo de partea de reglementare legislativă, România va ajuta Republica Moldova să elaboreze planuri de investiții. În prezent, , Ministerul Energiei din România gestionează investiții europene de 18 miliarde de euro. Oficialul a mai informat că întreprinderea „Transelectrica” va anunța în curând licitația privind construcția liniei de tensiune înaltă Suceava-Bălți, aceasta urmând a fi gata în 2, maxim 3 ani, și că a solicitat OPCOM să accelereze procesul de lansare a activității în Republica Moldova.
Memorandumul stabilește realizarea unor acțiuni cum ar fi: extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor, centura Chișinăului, realizarea proiectelor de importanță strategică precum lina electrică aeriană 400 kV Suceava-Bălți, construcția unei noi linii de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României și crearea condițiilor privind desemnarea „OPCOM” SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene.
Memorandumul prevede posibilitatea de a crește capacitatea de transport a gazelor naturale. Obiectivul ar putea fi realizat până în anul 2031.