Personalitatea săptămânii // Frank Sinatra, 108 ani de la naștere
În data de 12 decembrie 1915 s-a născut „vocea secolului XX” – Frank Sinatra. Astăzi bifăm 108 ani de la nașterea cântărețului, actorului, producătorului, compozitorului și regizorului american, considerat unul dintre cei mai buni cântăreți ai tuturor timpurilor, lăsând posterității nu mai puțin de 1400 de înregistrări muzicale și 60 de roluri în film. Frank Sinatra este artistul cu cele mai multe albume muzicale de top 10 Billboard și artistul cu cea mai lungă prezență în Billboard 200 – 62 de ani. El a adunat 21 de discuri de aur, de platină și multi-platină, iar în urma sa au rămas melodii memorabile precum „My way”, „Over the rainbow”, „That’s life”, „Strangers in the night” etc. Destinul artistic al acestui simbol al culturii americane, îl descoperiți în articolul respectiv.
Frank Sinatra, cu numele real Francis Albert Sinatra, s-a născut în ziua de 12 decembrie 1915, în Hoboken, New Jersey, fiind singurul fiu al familiei de imigranți italieni, Anthony Martin Sinatra și Natalie „Dolly” Sinatra.
Frank nu a fost atras de studiu, ura din adâncul sufletului matematica și școala, în general, în ciuda faptului că părinții săi îi pregătiseră o carieră de inginer. În schimb, încă din copilărie, este pasionat de muzică, încântându-și oaspeții la petrecerile familiei, fiind apoi prezent pe scenele mai multor cluburi din orașul natal. A urmat liceul doar timp de 47 de zile, fiind exmatriculat pentru „comportament huliganic”.
Tânărul a practicat mai multe sporturi, printre care și partidele de box pe bani, iar talentul său muzical, fără a fi parcurs vreodată studii muizicale, îl determină să își dorească o carieră interpretativă, lucru care nu era tocmai pe placul părinților.
Ca urmare, după ce a împlinit 17 ani, a plecat de acasă, fiind mai întâi distribuitor de presă. Acolo a prins microbul jurnalismului, dar când editorul-șef i-a spus că nu știe suficient de multe pentru a deveni reporter, Frank s-a înscris la cursuri de limba engleză, dactilografie și stenografie. Astfel, a ajuns reporter, specializându-se în sporturi practicate în școli. Avea 18 ani.
Într-o seară a anului 1935, Frank l-a auzit cântând la radio pe Bing Crosby, iar de atunci dorința sa cea mai mare a fost să devină un interpret cel puțin la fel de celebru precum Crosby.
În lunile următoare audiției la radio, Frank începe să cânte pe străzi, ajungând, în zilele bune, să câștige 10 dolari sau o farfurie cu mâncare. Talentul său muzical nu scapă neobservat, fiind cooptat în cvartetul „Hoboken Four”, însă cariera sa muzicală nu se derula aici sub cele mai bune auspicii, aflându-se mai mereu în conflict cu membrii trupei.
Se alătură, apoi, trupei lui Tommy Dorsey, cu care cântă până în anul 1942, perioadă în care Sinatra devine unul dintre cei mai apreciați cântăreți în sondajele revistei „Billboard”.
După ascensiunea în topul „Billboard”, casa „Columbia Records” îi propune lui Sinatra un contract, artistul înregistrează alte cântece care ajung în topuri, în această perioadă primind supranumele „The Voice” – „Vocea”. Prima perioadă de glorie avea să se încheie în anul 1948, după ce Sinatra începe să scadă în topurile muzicale.
Viața sa profesională căpăta o nouă turnură, la 12 ianuarie 1950, cu prilejul concertului de mare succes desfășurat la Connecticut, în urma căruia un post TV semnează cu artistul contractul pentru emisiunea „The Frank Sinatra Show”, a cărei premieră avea loc la 7 octombrie 1950.
În anul 1953, pentru a juca rolul Maggio din „From Here To Eternity”, Sinatra a fost nevoit să se supună unui dur antrenament militar pregătitor, el mulțumindu-se cu un onorariu de 8.000 de dolari pentru acest rol, deși cota lui anterioară ajunsese la 150.000 de dolari. Rolul i-a adus lui Sinatra un premiu Oscar pentru un actor în rol secundar, un an mai târziu.
În anii ’80 – ’90, Frank Sinatra susține nenumărate turnee și concerte în toate colțurile lumii, memorabil fiind concertul solo cu cel mai numeros public pe care l-a susținut la Rio de Janeiro. Pe Stadionul Maracana s-au îngrămădit să-l vadă și să-l asculte live peste 175.000 de persoane, performanță care a fost înregistrată la acel moment de Guiness Book of World Records.
În anii ’90, treptat, starea sa de sănătate se înrăutățește, primul efect fiind faptul că uita versurile cântecelor. Mai apoi Frank a suferit de grave probleme auditive, a suportat o operație de cataractă, iar părul des și sănătos pe care îl afișa în timpul aparițiilor sale televizate era de fapt o perucă.
Frank Sinatra a trecut în eternitate la 14 mai 1998, după ce a suferit un atac de cord, în timp ce se afla în scaunul său cu rotile, pe marginea piscinei din reședința lui din Beverly Hills.
În anul 2001, un post de radio l-a desemnat pe Frank Sinatra „Vocea secolului XX”, după ce, în urma votului publicului britanic, al criticilor muzicali și cântăreților, Sinatra a devansat nume grele precum Elvis Presley, Nat King Cole, Ella Fitzgerald sau The Beatles.