Economic

Ministrul Finanțelor: Majorarea salariilor pentru profesori și accesul la mai multe servicii medicale sunt investiții de lungă durată

Majorarea salariilor pentru profesori, a burselor pentru studenții de la pedagogie și accesul la mai multe servicii medicale, sunt investiții de lungă durată în sănătatea și educația tinerilor din țară, a declarat ministrul Finanțelor Petru Rotaru, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. În același timp, experții spun că bugetul pentru anul viitor este unul auster, însă s-a luat în calcul recesiunea din anii precedenți.

La elaborarea bugetului pentru anul viitor s-a lucrat pentru ca acesta să fie mai puțin vulnerabil în fața riscurilor externe, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Potrivit oficialului, au fost majorate atât salariile și alocațiile precum și au crescut numărul serviciilor medicale compensate.

„Noi vorbim despre majorarea salariilor pedagogilor cu 15%. Nu este atât de mult cât ne-am dori, dar este un semnal foarte bun pentru pedagogi. Mai vorbim și despre acele servicii medicale, care se vor acorda la naștere și un spectru mult mai larg de servicii medicale. Toate, în esență, fac acel ciclu să fie unul sustenabil, respectiv să aducă în Republica Moldova oameni educați și sănătoși, astfel încât să avem o generație cât mai bună”, a declarat Petru Rotaru.

Expertul în finanțe publice de la Comunitatea WatchDog, Marin Gospodarenco, a precizat că majorările de salarii ar putea motiva mai mulți specialiști să lucreze în sectorul public, însă totuși bugetul pentru 2024 este unul auster.

„Creșterea economică este planificată la 3,5%, iar noi, ca experți economici și financiari, am planificat să fie într-un coridor de 3,5% - 5%, mai optimist adică. Cred că repartizarea cheltuielilor este corectă. Când m-am uitat peste cheltuieli, am observat că bugetul este auster, dar s-a luat în considerare recesiunea din 2022 și 2023, războiul care a avut loc și criza energetică”, a precizat Marin Gospodarenco.

Precizăm că Bugetul de stat pentru anul 2024 prevede venituri în sumă de peste 66 de miliarde de lei, comparativ cu 64 de miliarde prevăzute în acest an. Cele mai multe dintre acestea fiind acumulate din taxe și impozite. De asemenea, sunt estimate cheltuieli în sumă de 82 de miliarde de lei. Proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor a fost votat în prima lectură de Parlament săptămâna trecută.

Majorarea cu 15 % a salariilor profesorilor, dublarea burselor pentru studenții universităților cu profil pedagogic, creșterea salariului minim de la 4 la 5 mii de lei, sunt câteva dintre prevederile proiectului.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult