Mai mulți producători agricoli au primit granturi pentru implementarea proiectelor de energie regenerabilă și eficiență energetică
32 de afaceri agricole conduse de femei vor deveni mai eficiente energetic. Pentru aceasta vor fi alocați 300 de mii de dolari, care vor fi utilizați pentru instalarea de panouri fotovoltaice, colectoare solare și cazane pe biomasă. Acestea vor genera energie curată și vor crește eficiența energetică a afacerilor. Fondurile sunt oferite prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Mai bine de jumătate dintre beneficiare cultivă și procesează plante agricole, iar celelalte sunt specializate în apicultură, creșterea păsărilor și animalelor.
Stela Bucur din localitatea Drăgușeni, raionul Hîncești este una dintre beneficiarele acestui proiect. Aceasta a înființat cu 10 ani în urmă o afacere care procesează nunci. Potrivit ei, acest sprijin financiar va contribui la reducerea costurilor de producție și o va ajuta să-și dezvolte afacerea.
„Grantul a oferit posibilitatea ca deșeurile provenite în urma procesării produselor nucifere - cojile de nuci și migdale - să le transformăm în agent termic. În proiect, am solicitat un cazan de 50 de kW în care, prin folosirea deșeurilor, să avem căldură și apă caldă”, a menționat Stela Bucur.
Potrivit datelor preliminare, în urma implementării acestui proiect cele 32 de afaceri au o capacitate totală de 518 kilowatt și o rată medie de acoperire de 50% din necesarul de energie electrică. Astfel, energia verde generată de ele ar putea economisi 780 de mii de lei anual și reduce emisiile de carbon - cu 152 de tone pe an, a precizat managerul proiectului Tatiana Durleșteanu.
„Beneficiarii acestui proiect sunt fermierii, gospodăriile țărănești și producătorii agricoli în general, de la nivel micro, mic și mediu. Scopul proiectului este de a contribui la securitatea alimentară a Republicii Moldova și la atenuarea impactului socio-economic.”, a precizat Tatiana Durleșteanu.
Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, prezent la eveniment a subliniat că investițiile în dezvoltarea eficientă a afacerilor din agricultură vor economisi din banii fermierilor și vor permite ca aceștia să cultive mai multe fructe și legume pe tot parcursul anului.
„În producția de legume, care, spre regretul nostru, este în regres, statul trebuie să pună un accent sporit pe acest domeniu. Din păcate, ca o țară agrară, suntem dependenți de multe importuri. În contextul schimbărilor climatice și al abordărilor economice la nivel regional, am putea deja să trecem la autoaprovizionare cu legume, inclusiv în perioadele reci ale anului. Acest lucru va fi posibil doar atunci când vom câștiga încredere, cunoștințe și vom începe să producem”, spune Vasile Șarban.
Proiectul a fost lansat în 2022 și este finanțat de Austria și Elveția. Până în septembrie 2024, alte 45 de producătoare agricole din mai multe raioane vor primi finanțare pentru echipamente de eficiență energetică.