În ajunul summitului Consiliului European, Executivul UE deblochează 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria
Comisia Europeană a deblocat miercuri 10,2 miliarde EUR din fonduri de coeziune UE alocate Ungariei, cu o zi înainte ca liderii europeni să discute despre noi ajutoare pentru Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare pentru Kiev, cărora premierul Viktor Orbán s-a opus cu înverșunare, scrie Politico.
„După o evaluare amănunțită și mai multe schimburi cu guvernul maghiar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia, ceea ce permite executivului UE să elibereze fondurile. Aceasta înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Guvernul lui Orbán a fost implicat într-o dispută de lungă durată cu Bruxelles-ul , care a înghețat miliarde de fonduri UE destinate Ungariei din cauza preocupărilor legate de drepturile omului și statul de drept în țară.
În decembrie 2022, Comisia a decis să blocheze aproximativ 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE , care sunt menite să ajute țările membre mai sărace ale UE să investească în economiile lor. Aceste fonduri sunt plătite în mare parte ca rambursări pentru banii cheltuiți de guvernele naționale pentru programe interne.
Pe atunci, Comisia a stabilit condițiile pe care Budapesta trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la numerar.
Acestea au inclus implementarea unui șir de măsuri pentru consolidarea independenței justiției.
De atunci, autoritățile maghiare au făcut unele modificări legislative pentru a consolida rolul și competențele Consiliului Național al Magistraturii — un organism care supraveghează administrarea instanțelor maghiare — și independența Curții Supreme.
Aceste schimbări au fost suficiente pentru a elibera unele, dar nu toate fondurile înghețate, întrucât Ungaria trebuie încă să implementeze un alt set de reforme legate de protecția drepturilor omului și a libertăților academice. În paralel, așteaptă, de asemenea, să acceseze 10,4 miliarde de euro în granturi și împrumuturi ieftine de la UE, pentru care va trebui să ia o serie de măsuri anticorupție.
„În general, finanțarea care rămâne blocată pentru Ungaria se ridică la aproximativ 21 de miliarde de euro”, se arată în declarația Comisiei.
Decizia organului executiv al UE vine chiar înaintea unui summit european de la Bruxelles, la sfârșitul acestei săptămâni, la care liderii vor discuta despre deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova.
Liderul ungar, care amenință că va bloca în continuare ajutorul UE pentru Ucraina, este cunoscut pentru apropierea sa de Moscova și de președintele Vladimir Putin.
Perspectiva ca Orbán să deraieze summitul a alarmat capitalele europene și l-a determinat pe președintele francez Emmanuel Macron să-l găzduiască pe liderul maghiar la o cină săptămâna trecută la Paris , în încercarea de a găsi un compromis cu Ucraina.
Întrebat despre momentul deciziei Comisiei de a permite Ungariei să acceseze fonduri chiar înainte de summitul european, vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență, Věra Jourová, a susținut marți că se datorează „termenelor procedurale pe care trebuie să le respectăm”.
„Este pură coincidență că este exact aceeași oră cu Consiliul European”, a spus Jourová reporterilor de la Strasbourg.
Într-un proiect de scrisoare, scrie Politico, miercuri, liderii celor mai mari patru grupuri politice din Europa — Partidul Popular European, Socialiștii și Democrații, Renew Europe și Verzii — au avertizat împotriva eliberării fondurilor. În opinia lor, condițiile impuse de Ungaria „nu au fost îndeplinite”.