ANSP: Numărul cazurilor de rujeola ar putea crește
De la începutul acestui an, în țara noastră au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă, iar ultimile 2 au fost depistate în luna decembrie, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit acestora, peste 84 la sută din copii sunt vaccinați împotriva rujeolei, iar numărul de bolnavi ar putea crește din motiv că nu toți copii sunt imunizați.
Rujeola se transmite foarte rapid în rândul copiilor nevaccinați, a precizat șeful Secției supravegherea epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinare, Veaceslav Guțu. Potrivit medicului epidemiolog, din cauza bolii copiilor le apare pneumonie, laringită și otită.
„În orașul Soroca sun înregistrate 2 cazuri recente. Primul copil a venit din Federația Rusă cu rujeolă, iar cel de al doilea copil s-a infectat prin contact. Vorbim de o singură familie. Ambii copii sunt nevaccinați pentru că părinții au refuzat să îi imunizeze. Acum sunt în afara oricărui pericol. Pentru copii de până la un an vaccinul este o recomndare puternică, iar pentru cei de 2-3 ani este obligatoriu. Copii care nu se vaccinează nu pot frecventa grădinița”.
Veaceslav Guțu mai spune că instituțiile medicale din Republica Moldova administrează gratuit vaccinul împotriva rujeolei. Precizăm că România, a anunțat săptămâna trecută epidemie de rujeolă, însumând aproximativ 2 mii de cazuri. Conform Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite, dacă anul trecut au fost înregistrate 909 cazuri de rujeola în Europa și Asia Centrală. În prezent sunt identificate peste 30 de mii de cazuri. Cea mai mare rată de cazuri de rujeolă este raportată în Kazahstan, peste 13 mii de bolnavi, Kârgâstan aproximativ 4 mii.