Proteste în Serbia. Oamenii susțin că alegerile au fost fraudate
Oponenții președintelui al Serbiei, Aleksandar Vučić, care a pretins o victorie la alegerile de duminică pe fondul acuzațiilor de nereguli majore și fraudă a alegătorilor, au declarat greva foamei. În același timp, scrie presa internațională 40 de mii de alegători fictivi au fost aduși cu autocarele în Belgrad pentru a vota cu partidului pro-rus condus de actual președinte.
Partidele de opoziție din Serbia și observatorii electorali independenți au susținut că frauda electorală a avut loc în ciuda afirmațiilor lui Vučić, fostul șef al Partidului Progresist Sârb (SNS), de guvernământ, că ar fi câștigat scrutinele anticipate, în special la Belgrad, capitala țării.
„Nu putem și nu trebuie să recunoaștem alegerile furate de la Belgrad”, a spus Marinika Tepić, reprezentantă a partidului de opoziție din Serbia. Câteva mii de sârbi s-au adunat în centrul orașului și au blocat una dintre principalele artere.
Opoziția susține că 40 de mii de alegători fictivi au fost aduși cu autocarele în Belgrad pentru a vota cu partidului pro-rus condus de actual președinte. Unii membri ai opoziției au anunțat că intră în greva foamei. Comisia electorală centrală încă procesează rezultatele finale ale alegerilor de duminică, precum și plângerile.
În mod tradițional, liderii UE și occidentali și-ar fi transmis felicitări lui Vučić după alegeri. De data aceasta, doar figuri precum premierul maghiar Viktor Orbán, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov și Ministerul chinez de Externe au făcut acest lucru.
Deși există acuzații precum că alegerile trecute din Serbia au fost fraudate, la alegerile naționale și locale din 17 decembrie curent se atestă mai multe nereguli decât de obicei. Monitorul local independent de alegeri CRTA a scris că „rezultatele alegerilor din Belgrad nu reușesc să reflecte voința reală a locuitorilor care și-au votat”.
Potrivit unui raport al OSCE, votarea s-a desfășurat în „condiții nedrepte”, invocând un peisaj afectat de retorică dură, părtinire mediatică, presiune asupra angajaților din sectorul public și utilizarea abuzivă a resurselor publice.
Raportul a semnalat, de asemenea, cazuri de violență, cumpărare de voturi și „organizarea transportului de alegători pentru a sprijini partidul de guvernământ în alegerile locale”.
„Am venit să prezentăm dovezile pe care le avem până acum, avem mai multe, avem sute și sute de obiecții”, a spus Tepić.
Manifestanții s-au adunat în fața Comisiei electorale centrale luni și marți, și au spus că își vor continua acțiunile de protest până când alegerile vor fi anulate.
„Protestez pentru că alegerile au fost absolut trucate, iar rezultatele actuale nu reflectă voința oamenilor”, a spus Ana Mandinić, politolog în vârstă de 28 de ani, care s-a alăturat protestelor din centrul Belgradului.
„Vom ieși cu toții în stradă pentru că ne dorim alegeri normale cel puțin o dată în viață.”
Pe 17 decembrie, în Serbia au avut loc alegeri parlamentare anticipate - al cincilea scrutin ultimul deceniu. Opoziția contestă coaliția de guvernământ condusă de Partidul Progresist Sârb (SPP) al președintelui populist Aleksandar Vucic, pe fondul tensiunilor politice și sociale legate de guvernarea țării,