Economic

Ministerul Energiei a anunțat scenariile și cum vor acționa autoritățile în cazul unei crize energetice

Iarna trecută a fost grea din cauza facturilor mari la energie, însă acum suntem mai pregătiți pentru că am acumulat rezerve de gaze naturale și am limitat prețul la energie, a declarat Ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit oficialului, ministerul a elaborat un plan de acțiuni pentru pregătirea către sezonul de încălzire 2023-2024.

Ministerul Energiei a elaborat încă în luna iulie 2023 un plan de acțiuni pentru pregătirea către sezonul de încălzire 2023-2024. Documentul ia în calcul trei posibile scenarii. Primul prevede că nu vor exista limitări de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz. Cel de al doilea, presupune că livrarea gazelor naturale de la Gazprom va continua la nivelul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, iar al treilea, cel mai pesimist, ia în calcul o eventuală reziliere a contractului de furnizare de către concernul rus.

Cele trei scenarii se bazează pe experiența crizei energetice din sezonul de încălzire de anul trecut. De asemenea, s-a ținut cont de contextul geopolitic actual, marcat de războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice de către Federația Rusă, care au crescut exponențial riscurile de aprovizionare cu energie în toată Europa. Vulnerabilitatea principală în acest sezon de încălzire se estimează a fi capacitatea limitată a consumatorilor din Republica Moldova de a plăti prețuri mari la energie, de piață, în cazul unei noi crize energetice.

În funcție de fiecare scenariu, cu sau fără limitarea livrării gazelor naturale, sunt prevăzute măsuri de diminuare a riscurilor și asigurarea furnizării neîntrerupte a gazelor naturale către consumatori. Concomitent, Guvernul Republicii Moldova prin aprobarea proiectului respectiv, la fel ca și statele membre ale Uniunii Europene, își propune realizarea mai multor măsuri de reducere a consumului de gaze naturale în sezonul de încălzire 2023-2024.

Astfel, planul conține acțiuni de reducere a consumului de gaze naturale, de raționalizare a consumului de resurse energetice, reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, funcționarea centralelor termice pe combustibil alternativ, utilizarea stocurilor de gaze achiziționate de SA Energocom până la începerea sezonului rece.

Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, în caz de criză energetică, va putea utiliza păcura împreună cu gazul natural. Utilizarea combinată a combustibilului gaze naturale - păcură se va aplica în funcție de evoluția prețurilor la resursele energetice, disponibilitatea resurselor energetice și impactul asupra vulnerabilității consumatorilor.

Anterior, Victor Parlicov a mai precizat că Republica Moldova la începutul lunii octombrie avea în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar dacă va crește consumul în perioada de iarnă se vor găsi cantități suplimentare. În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze.

Precizăm că Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie anul trecut Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult