Măsuri de sprijin, după creșterea tarifelor: Alaiba încurajează agenții economici să înlocuiască „hârburile sovietice”
Aproximativ 10.000 de companii din Republica Moldova vor beneficia de compensații la energia electrică, conform unui program anunțat de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Măsura vine în contextul creșterii costurilor de producție și al provocărilor economice generate de criza energetică. De asemenea, antreprenorii sunt încurajați să investească în echipamente eficiente energetic.
„Venim cu un program de compensații ale costurilor la energie electrică, care va sprijini companiile noastre, producătorii noștri, să facă față mai ușor provocărilor curente. Vom compensa până la 50% din creșterea tarifelor la energia electrică, pe o perioadă de la trei la șase luni, în funcție de resursele financiare disponibile, dar și de necesități”, a declarat ministrul.
Compensațiile se vor adresa în principal sectoarelor sensibile, cum ar fi producătorii de alimente de bază și industria prelucrătoare. „Prioritate vor avea desigur firmele care produc în țara noastră produse de primă necesitate – lapte, carne, ouă, pâine – și altele. De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare, cum ar fi producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice și altele.”
Pentru a stimula investițiile în eficiență energetică și tehnologizare, Guvernul a lansat și alte inițiative. „Restituim până la 60% din investițiile pe care le fac antreprenorii pentru extindere și dezvoltare, pentru creșterea productivității și eficienței. Din această sumă, 25% vor fi sub formă de grant nerambursabil, iar 75% reprezintă scutiri la impozitul pe venit”, a adăugat Dumitru Alaiba.
Totodată, agenții economici sunt încurajați să investească în echipamente eficiente din punct de vedere energetic, care să reducă semnificativ costurile de producție.
„Încurajăm antreprenorii să investească în eficiența energetică a tuturor proceselor de producție, în utilaje mai performante care consumă mult mai puțină energie decât unele hârburi sovietice produse jumătate de secol în urmă”, a declarat oficialul.
Menționăm că, din 10 ianuarie, consumatorii din Republica Moldova resimt majorări semnificative ale tarifelor la energia electrică și termică. Potrivit deciziilor ANRE, consumatorii Premier Energy vor plăti 4,1 lei/kWh, cu 75% mai mult față de tariful anterior, iar clienții FEE Nord vor achita 4,68 lei/kWh, o creștere de 64%. În paralel, tarifele la energia termică au crescut considerabil în Chișinău, Bălți și Comrat, iar gazele naturale au înregistrat o scumpire de 3,62 lei per metru cub încă din 1 decembrie 2024.