Parlamentul a aprobat Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării
Parlamentul a aprobat astăzi Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028. Aceasta va sta la baza activității Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, instituit la inițiativa președintei Maia Sandu. Prevederile proiectului au generat dezbateri și replici în rândul deputaților.
Unul dintre autorii concepției, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Andrian Cheptonar, a reiterat că instituirea acestei entități nu va afecta libertatea de exprimare a cetățenilor. Potrivit parlamentarului, Centrul va deveni un instrument esențial pentru protejarea securității naționale și a integrității proceselor democratice.
„Acest centru va funcționa doar pentru a crea mecanisme de coordonare și colaborare între instituțiile statului pentru a comunicat cât mai bine și mai eficient. Viziunea de față a individualizat cinci arii tematice, care vor fi abordate concomitent atât în acțiunile de comunicare strategică, cât și în cele de combatere a dezinformării. Aderarea la Uniunea Europeană, coeziunea socială, reziliența economică, consolidarea sectorului de apărare. Centrul se va concentra pe formarea profesională și pe dezvoltarea competențelor individuale ale funcționarilor publici și ale cetățenilor prin alfabetizarea mediatică”.
Referindu-se la obiectivul Centrului de a asigura coeziunea socială, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Inga Sibova, a declarat că acest obiectiv nu poate fi atins, din motiv că drepturile etniilor din Republica Moldova nu ar fi respectate, în special a vorbitorilor de limbă rusă.
„Cum Dvs. puteți să atingeți această coeziune socială, dacă acum la noi, cu părere de rău, în fiecare zi, drepturile acestor etnii se încalcă. Anume ce ține de folosirea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, deoarece Dvs. nu doriți să recunoașteți că noi avem dreptul cu toții să vorbim în limba ceea în care putem vorbi. Limba rusă are, totuși, acest statut și acest negativ Dvs. aveți față de o țară absolut nu trebuie să fie răsfrâns asupra altor oameni”.
În replică, parlamentarul Andrian Cheptonar a subliniat că aceste afirmații sunt false, deoarece vorbitorii de alte limbi nu sunt limitați în drepturi. Deputatul a precizat că asemenea deziderate sunt promovate de oamenii Kremlinului.
Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028 definește interesele naționale, amenințările, riscurile, vulnerabilitățile și direcțiile de acțiune cu scopul asigurării securității și rezilienței naționale. Concepția este aliniată viziunii de guvernare democratică, generatoare de stabilitate, securitate și prosperitate a Republicii Moldova, precum și la demersurile de integrare europeană. Totodată, comunicarea strategică și acțiunile de contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și ingerințelor străine se axează pe mai mulți piloni centrali: integrarea europeană, coeziunea socială, reziliența economică, consolidarea sectorului de apărare și întărirea securității naționale în context național.
Tot la ședința plenară de astăzi a fost aprobată structura Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Efectivul-limită al Centrului va fi de 20 de unități. Instituția va fi condusă de un director și un director adjunct.
Amintim că legea privind instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost aprobată de Parlament în iulie.
La începutul acestei luni, directoarea Centrului, Ana Revenco, a declarat la Radio Moldova că instituția ar putea deveni funcțională la sfârșitul lunii martie anul viitor. Pentru activitatea acestuia în bugetul de stat pentru anul 2024 au fost prevăzuți 20 de milioane de lei.