Social

ANSA: 313 lebede au murit din cauza gripei aviare în ultima săptămână

Crește numărul focarelor de gripă aviară la păsările sălbatice confirmate în Republica Moldova. Al patrulea focar a fost depistat la lebedele de pe lacul Ghidighici, din orașul Vatra. În legătură cu acest fapt, în municipiul Chișinău a fost declarată „situație excepțională de nivel aviar”.

În ultima săptămână inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat focare de gripă aviară în raioanele Sîngerei, Drochia, Ungheni, Strășeni, Florești, Rîșcani, Dubăsari și municipiul Chișinău, a precizat pentru Radio Moldova directorul general adjunct al instituției, Alexandru Manciu.

„În perioada 16-22 decembrie inspectorii ANSA au identificat în mai multe regiuni ale țării cadavre de păsări sălbatice, în unele localități au fost preluate probe și a fost confirmată gripa aviară. În Republica Moldova au fost depistate 313 cadavre de lebădă, iar dintre acestea 16 au fost depistate în municipiul Chișinău”, a spus Alexandru Manciu.

În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar, în legătură cu depistarea de către ANSA a unor focare de influență aviară, inclusiv pe teritoriul municipiului, a menționat viceprimarul capitalei Angela Cutasevici. Potrivit funcționarei, decizia a fost aprobată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău.

„Boala poate fi transmisă de la animale la om. Cadavre de lebădă au fost identificate în zona lacului Ghidighici. Noi am aprobat și un plan de combatere a gripei aviare în capitală”.

Angela Cutasevici a mai subliniat că se interzice pășunatul animalelor în apropierea bazinelor acvatice. De asemenea, autoritățile vor spori măsurile de combatere a comerțului stradal neautorizat cu păsări vii, carne de pasăre și ouă. În perioada excepțională de nivel aviar se interzic expozițiile și târgurile cu vânzare a păsărilor. Restricțiile urmează a fi ridicate în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz de boală.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult