Economic

Noua guvernatoare a Băncii Naționale, Anca Dragu: „Vreau să asigurăm independența și integritatea BNM”

Își dorește asigurarea independenței și integrității Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și își propune să sprijine Republica Moldova în parcursul european. Declarațiile au fost făcute pentru TVR de noua guvernatoare a BNM, Anca Dragu, după ce Parlamentul a numit-o în funcție.

„Am avut audiere în Comsia Juridică, apoi a fost votul plenului și după aceea am avut prima întâlnire cu câțiva din conducerea Băncii Naționale a Moldovei. Vreau să asigurăm independența și integritatea BNM, sunt elemente esențiale într-o economie într-un proces semnificativ de convergență, cum este economia Republicii Moldova. Sunt elemente semnificative care să atragă încrederea investitorilor”, a declarat Anca Dragu.

De asemenea, guvernatoare a specificat că a început discuțiile cu autoritățile de la Chișinău câteva luni în urmă privind funcția de viceguvernator, pentru Consiliul de Supraveghere. Decizia cu referire la numirea sa în funcția de guvernatoare a fost luată joi. „Această situație a apărut de ieri și atunci am discutat pentru a prelua funcția de guvernator al BNM”.

Menționăm că tot joi, 21 decembrie, fosta ministră a Finanțelor din România și ex-președinta Senatului de la București, Anca Dragu, a devenit oficial cetățean al Republicii Moldova. Decretul privind acordarea cetățeniei a fost semnat de către președinta Maia Sandu.

În aceeași zi, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost demis din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului, cu votul a 81 de deputați. Deputații PAS s-au arătat nemulțumiți de faptul că Armașu nu i-a suspendat pe angajații BNM care sunt învinuiți în dosarul „Frauda Bancară”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult