Gimnaziul din satul Flămânzeni a redus facturile la energie electrică cu 30% datorită măsurilor de eficiență energetică
O instituție de învățământ din raionul Sîngerei a reușit să-și reducă facturile la energia electrică până la 30 de procente, datorită mai multor măsuri de eficiență energetică. Lucrările de renovare care s-au realizat timp de doi ani, au inclus izolarea pereților exteriori ai clădirii, instalarea panourilor fotovoltaice și altele. Angajații gimnaziului afirmă că datorită condițiilor moderne sunt mai motivați să lucreze, iar elevii au acces la un spațiu mai sigur pentru performanța la studii.
Izolarea pereților exteriori a redus pierderile de căldură, iar instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș a asigurat o sursă de energie regenerabilă și accesibilă. Datorită acestora, s-au înregistrat economii considerabile, în primul rând la energia electrică, întrucât timp de 3 luni, instituția nu a plătit pentru consumul de lumină, a declarat directoarea Gimnaziului „Iurie Boghiu” din Flămânzeni, raionul Sîngerei, Lilia Cumpătă.
„S-au realizat 15 măsuri și anume anvelopa, s-a încălzit clădirea, s-a schimbat utilajul, la bucătărie s-a renovat totul, instalarea panourilor fotvoltaice pe acoperiș, și, desigur acoperișul instituției, care era o problemă foarte mare. Mă gândeam că nu să fie așa economie, dar totuși există la energia electrică”.
Angajații gimnaziului spun că actualmente sunt mai motivați să activeze în această instituție, care dispune de condiții moderne. În plus, ei apreciază și iluminarea mai bună a sălilor de clasă, care anterior constituia o problemă.
„După renovare e foarte bine, e cald”;
„Nu am avut așa ventilare în școală, acum, la necesitate noi o pornim și împrospătăm aerul prin toate camerele”;
„Ne bucură că toate clasele sunt bine iluminate. În anii precedenți aveam mari probleme cu iluminarea claselor”;
„La cantină s-au schimbat plitele care consumă mai puțină energie”.
Precizăm că demersul școlii de reabilitare energetică a fost susținut de Uniunea Europeană, care a finanțat lucrările de renovare cu aproximativ 22 de milioane de lei, ca parte a proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”, implementat de GIZ Moldova, în parteneriat cu ADR - Nord. În prezent, în gimnaziu studiază aproximativ 320 de elevi.