Social

Calendarul Zilei// Se împlinesc 3 ani de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 27 decembrie.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

537: A fost inaugurată Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol. Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia. Anterior pe acest loc au fost construite două biserici. Prima a fost construită de Constantin cel Mare, care a ars, însă reconstruită de Teodosiu al 2-lea a fost din nou arsă. Clădirea și-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Era foarte importantă pentru ortodoxia timpurie și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică. Catedrala era o construcție remarcabil de mare, doar cu câțiva centimetri mai mică decât domul Panthéonului din Paris, una dintre cele mai mari clădiri.

1391: Prima mențiune documentară a „logofătului” în Țara Românească.

1945: Înființarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Fondului Monetar Internațional (FMI)

1978: În Spania se instaurează democrația după 40 de ani de regim dictatorial.

1995: Armata guvernamentală bosniacă evacuează pozițiile–cheie de pe linia frontului din jurul orașului Sarajevo.

2020: Țările Uniunii Europene încep campania masivă de vaccinare împotriva COVID-19. Până la 31 august 2021, UE a atins obiectivul important de vaccinare completă a 70% din populația adultă a UE. Iar în iunie 2022, aproape nouă din zece persoane 86 % din cadrul populației adulte a UE erau vaccinate complet. Întreaga lume s-a alăturat cursei pentru dezvoltarea unui vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19. vaccinul Pfizer a fost autorizat la 21 decembrie 2020; vaccinul Moderna a fost autorizat la 6 ianuarie 2021; vaccinul AstraZeneca a fost autorizat la 29 ianuarie 2021; vaccinul Johnson&Johnson a fost autorizat la 11 martie 2021; În Republica Moldova primul vaccin anti Covid a fost administrat în martie 2021

S-au născut:

1901: Marlene Dietrich, figură legendară a cinematografului, actriță de film, teatru

1948: Gerard Depardieu, actor francez

1950: interpretul Alexandru Lozanciuc

Au decedat:

2010: Sculptorul moldovean, Tudor Cataraga

La 27 decembrie 2021 la vârsta de 68 de ani a decedat interpretul Victor Socaciu. Debutul artistic îl face la început pe scena școlii. Acolo avea un grup muzical, Zodiac și cânta piese din repertoriul unor trupe la modă la vremea aceea. Era chitarist, solist vocal și șef al trupei. A urmat cursurile de chitară clasică la Școala populară de artă, clasa profesorului Martinescu, celebru la vremea aceea în Brașov și le-a terminat după doi ani de studiu. În facultate trupa s-a destrămat, deoarece membrii săi au plecat în diferite colțuri ale țării. Atracția față de folk a apărut în anul 1972, când l-a auzit la radio pe Mircea Florian cântând. El a fost cel care i-a atras atenția asupra folk-ului autohton. Pentru Victor Socaciu folk-ul era tocmai reacția la tot ce se întămpla în jur, la bine și mai ales la rău. Și i se potrivea ca o mănușă genul asta. Cântărețul a participat la revoluția din 1989. Victor Socaciu a avut o carieră impresionantă. A lansat o mulțime de piese, a susținut multe concerte. În anul 2004 a primit Meritul Cultural în grad de Cavaler de la președintele României.

Sărbători:

Ziua internațională a pregătirii pentru epidemii (din 2020)

Ziua Națională a Actorului

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult