Ministrul Energiei: Contractul cu Centrala de la Cuciurgan ne oferă stabilitate, dar și prețuri mai mici decât pe piața externă
Contractul cu Centrala de la Cuciurgan ne oferă stabilitate, dar și prețuri mai mici decât pe piața externă, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1. Totodată, oficialul a precizat că, dacă Republica Moldova va cumpăra toate volumele de energie electrică de peste Prut, vor crește și în România prețurile la electricitate, astfel, am putea să avem prețuri mult mai mari, inclusiv în regiune.
Autoritățile din Republica Moldova au demonstrat că, pe timp de criză, pot achiziționa necesarul de energie electrică din alte surse, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit oficialului, țara noastră și acum cumpără o parte din volumele de energie electrică din România și de la bursa OPCOM. Astfel, în prezent prețul mediu al acestor tranzacții este de aproximativ 115-120 de euro pe Megawatt/oră, ceea ce e dublu față de cantitatea procurată de la Cuciurgan.
„Dacă noi toate volumele le vom procura de pe piața românească, eu cred că și în România vor sălta prețurile la energie și noi am putea să ne trezim cu prețuri mult mai mari, inclusiv în regiune. De asta, prima problemă pe care o rezolvăm cu acest contract este să ne întâlnim oricum stabilitatea prețurilor la noi. Este o problemă care ține de stabilitatea regiunii transnistrene. Inclusiv luna noiembrie 2022 a demonstrat că, dacă ei nu ne livrează energie câteva luni, practic rămân fără bani pentru buget și asta ar putea duce la o destabilizare a regiunii. Iar asta este exact lucrul pe care nu ni-l dorim, în special având un război, aici, în preajmă. ”, a declarat Victor Parlicov.
Amitim că, în luna octombrie, Energocom a anunțat că va procura până la sfârșitul anului 2024 cea mai mare parte din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Prețul va rămâne neschimbat, de 66 de dolari pentru un megawatt oră. Precizăm că de la sfârșitul anului trecut întreaga cantitate de gaze naturale de la Gazprom este livrată în regiunea transnistreană, în schimb, Centrala asigură cu energie electrică malul drept al Nistrului.