Revista presei // Un Revelion electoral; Parcursul european al R. Moldova, după alegeri
Mai multe publicații își focalizează atenția asupra mizei viitoarelor alegeri parlamentare, și analizează posibilul impact al crizei energetice asupra parcursului de mai departe al RM.
Criza energetică din Republica Moldova scoate în evidență probleme mai vechi și decizii întârziate, e opinia exprimată de fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova. Expertul consideră că dificultățile cu care se confruntă oamenii din Zona de Securitate puteau fi evitate, dacă autoritățile ar fi acționat din timp și ar fi conectat localitățile din regiune la rețelele energetice de pe malul drept al Nistrului. În context, expertul în energetică Mihai Tîrșu propune soluții pe termen lung, între care instalarea centralelor pe biomasă, pentru a asigura sustenabilitatea energetică a regiunii.
De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? – se întreabă și răspunde TV8. Deși Chișinăul este dispus în continuare să sprijine cetățenii din stânga Nistrului, Tiraspolul refuză colaborarea, observă autorul articolului. Aflat la Varnița, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a condamnat narativele false promovate în regiunea transnistreană, potrivit cărora anume Chișinăul ar fi responsabil pentru criza energetică din regiune, notează TV8. Oficialul a subliniat că aceste acțiuni fac parte dintr-un „joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale Republicii Moldova, purtat, de Moscova. Scopul acestuia este destabilizarea situației în țară și în regiune, și o lovitură pentru tot ce înseamnă parcurs european într-un context politic, global și regional dificil”, subliniază Oleg Serebrian, citat de TV8.
Moscova și-a propus să creeze tensiuni sociale între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului, scopul imediat fiind înlăturarea majorității parlamentare pro-europene de la Chișinău și oprirea procesului de aderare la UE. E opinia expertului în energetică, Eugen Muravschi, exprimată în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău. Un alt obiectiv al Rusiei este blocarea proiectelor de infrastructură energetică, începute în ultimii ani, care ar urma să ofere R. Moldova independență energetică totală față de Federația Rusă, subliniază Eugen Muravschi.
Comentatorul politic Anatol Țăranu estimează că după alegerile parlamentare din acest an, Legislativul ar putea avea o configurație politică „pestriță”. Vorbind într-un podcast de la Europa Liberă, în care s-au făcut prognoze social-politice pentru anul 2025, expertul a opinat că un eventual guvern de coaliție ar putea pune „sub semnul întrebării parcursul european al RM. Astfel, în alegerile parlamentare, care vor avea loc, cel mai probabil, în toamnă, se va da o „bătălie cruntă” pentru „alegerea civilizației [europene]”, rezumă Anatol Țăranu. Potrivit analistului politic, în viitoarea campanie electorală, partidele pro-europene vor încerca să canalizeze disputa electorală „în zona geopolitică”, iar cele anti-europene, pentru a-și camufla orientarea pro-rusă, în zona social-economică, unde persistă probleme serioase și pe care va specula opoziția pro-rusă.
Iar jurnalista ZdG Aneta Grosu semnalează că mai multe partide politice deja sunt în campanie electorală. Spre exemplu, în noaptea de Revelion, la Orhei s-au convocat susținătorii lui Ilan Șor din diferite localități ale republicii. „Intrarea în parcul de distracții a fost liberă, dar și spectacolul, și gustările, s-au servit pe gratis. La așa-zisa loterie au fost împărțite daruri scumpe: telefoane, căști, computere. De pe un ecran imens, Șor le-a vorbit celor adunați în parcul de distracții de la Orhei despre hotărârea de a crea un viitor prosper în casa comună – Moldova. Deși sărbătoarea a avut loc sub umbrela Primăriei Orhei, nicăieri nu au fost afișate costurile petrecerii sau fondurile alocate pentru organizarea acesteia”, remarcă Aneta Grosu. Editorialistul ZdG trage un semnal de alarmă în perspectiva viitoarelor alegeri parlametare. „Ca să nu ne pomenim în situația de la prezidențiale, ar trebui să fim foarte atenți la tot ce se întâmplă în perioada următoare – atenți la mesaje, atenți la evenimente, dar mai ales la banii investiți în acestea, menționează Aneta Grosu. Anchetele și procesele de judecată mai continuă, dar intrăm deja în altă cursă, schemele utilizate anterior riscând să fie reluate dacă nu vor fi deconspirate la timp”, conchide jurnalista ZdG.
2025 a început sub steaua divizării și lipsei solidarității. Cu semenii oameni, cu animalele, cu păsările, cu natura și cu bunul simț. E constatarea editorialistei Diana Guja, publicată de Agora. Revelionul 2025 îl vom ține minte probabil ca cel în care am auzit cele mai îndelungate rafale ale focurilor de artificii și petarde, și cele mai multe plângeri disperate ale părinților cu copii mici și stăpânilor de animale, notează autoarea articolului. În fiecare an, autoritățile anunță o depășire periculoasă a limitei admise de poluanți în aer după lansarea focurilor de artificii, dar și despre substanțele periculoase din materialele pirotehnice, care pot contamina apele și solul, intensifică efectele de seră și distrug stratul de ozon. De Revelion, în jurul orei 01:00, nivelul de poluanți din aer depășea limita admisibilă de peste 10 ori, subliniază Diana Guja, enumerând prejudiciile aduse societății și naturii de artificiile lansate masiv de sărbători.