Social

Guvernul a aprobat ratificarea Convenției privind violența și hărțuirea în lumea muncii

Angajații, stagiarii, voluntarii din Republica Moldova vor avea un mediu de lucru sigur, liber de violență și hărțuire. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii.

Ratificarea și implementarea prevederilor Convenției, va contribui la îmbunătățirea cadrului normativ în domeniu pentru eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Convenția este primul instrument internațional care stabilește standarde specifice aplicate la nivel mondial privind combaterea hărțuirii și violenței legate de muncă și care specifică măsurile necesare din partea statului și a altor actori relevanți. Ratificarea și implementarea de către Moldova a Convenției vor contribui la perfecționarea legislației în domeniu prin a oferi mai multe clarificări și soluții reale pentru angajatori și angajați în ceea ce privește măsurile și procesele legate de prevenirea și combaterea violenței, hărțuirii la locul de muncă”, a declarat Alexei Buzu.

Convenția se adresează tuturor lucrătorilor din economia formală și informală și stabilește în mod clar rolul guvernelor și al partenerilor sociali în prevenirea, abordarea și remedierea violenței și a hărțuirii în lumea muncii,

În Republica Moldova, documentul va intra în vigoare în termen de 1 an, după depunerea instrumentului de ratificare. Convenția a fost adoptată la Geneva, la 21 iunie 2019 și a intrat în vigoare la 25 iunie 2021.

Amintim că, în mai 2022, în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția de la Istanbul, un alt document normativ important pentru protecția drepturilor angajaților.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult