Politic

Președintele Parlamentului sugerează că integrarea europeană poate ajuta la rezolvarea conflictului transnistrean

Soluționarea rapidă a conflictului transnistrean înseamnă conflict, iar autoritățile nu își doresc acest lucru, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu, la emisiunea „În context” de la Radio Moldova. Oficialul a precizat că procesul de integrare europeană ar putea să ne ajute la rezolvarea diferendului pentru că cetățenii de pe malul stâng al Nistrului o să vadă schimbări.

„Noi ne dorim ca procesul de integrare europeană să ne ajute la soluționarea conflictului transnistrean și acest proces o să ne ajute, pentru că lumea vede diferența, lumea chiar dacă este acolo multă propagandă rusească, pe malul stâng, oamenii oricum urmăresc evenimentele de la Chișinău, din Europa, din Rusia, din Ucraina. Și oamenii își fac concluziile lor, chiar dacă nu vociferează public, în acțiuni publice și așa mai departe. De aceea noi prin toate politicile noastre o să avem grijă de cetățenii noștri din stânga Nistrului”

Igor Grosu a mai subliniat că formatul 5+2 nu poate fi pus pe masă și reabilitat, iar acest mesaj a fost transmis și mediatorilor OSCE dar și altor actori implicați în proces.

„Cei de acolo trebuie să înțeleagă că odată și odată vor trebui să plătească pentru gazele naturale, să respecte toate regulile jocului pieței unice europene. Dar, în primul rând, să respecte drepturile omului, drepturile și libertățile omului. Noi nu o să tolerăm oameni arestați, oameni reținuți, detenții ilegale și așa mai departe. Acestea nu sunt valori europene (…). Chiar și acele încercări de a se victimiza precum că Chișinăul a modificat anul ăsta Codul penal, prin care s-a introdus, într-un final, în Codul penal o mențiune, un articol care vizează separatismul. Ei merg pe la diferiți mediatori și se plâng”.

Amintim că negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2 sunt blocate din anul 2019 și nu pot fi reluate din cauza declanșării războiului în Ucraina de către Federația Rusă. În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău poartă discuții cu Tiraspolul în formatul 1+1. Prin urmare, acestea se desfășoară pe intern, fără observatorii și mediatorii internaționali. Formula obișnuită din ultimii ani e că se întâlnesc negociatorii șefi: adică viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova și persoana care ocupă pretinsa funcție de ministru de externe din regiune.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult