Social

Utilizarea articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă sunt dăunătoare pentru copii și mediul înconjurător

Focurile de artificii și petardele sunt considerate de unii cetățeni accesorii ale sărbătorilor de iarnă, chiar dacă utilizarea lor este periculoasă, în special, pentru copii și dăunătoare pentru mediul înconjurător. În plus, în perioada stării de urgență comercializarea și utilizarea acestora este limitată. Cu toate acestea, ele pot fi găsite în vânzare, inclusiv în locuri și de la persoane neautorizate.

Pocniturile de petarde și cele provocate de focurile de artificii se aud tot mai des pe străzi și în curțile blocurilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cei mai mulți oameni sunt conștienți de pericole, precum și de nocivitatea articolelor pirotehnice. Totuși, unii spun că le-au folosit și ei.

„În general este distractiv, dar există o problemă, câinilor le este foarte frică. Într-o oarecare măsură nu este ecologic, este nociv pentru animale, mie, bineînțeles îmi plac”;

„Nu le folosim, nu cred că sunt benefice, multe cazuri cu arsuri la mâini, față”;

„Ar fi bine să fie locuri anumite, dar nu oriunde”, spun oamenii.

Poliția amintește însă că în perioada stării de urgență au fost stabilite interdicții la comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice. Amenzile pentru încălcarea acestor prevederi ajung până la 3 mii de lei pentru persoanele fizice și sunt de trei ori mai mari pentru cele juridice, a precizat pentru Radio Moldova, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Ana Chiselița.

„În anul 2022 – 2023 au fost inițiate peste 700 de proceduri contravenționale fiind stabilite amenzi de peste 845 de mii de lei”, a menționat Ana Chiselița.

Cu toate acestea, la Piața Centrală din Chișinău am întâlnit persoane care comercializau articole pirotehnice fără a deține licență sau actele necesare. Una dintre ele ne-a explicat și cum se utilizează.

„Le dai foc și le ții în sus. Sunt pachete cu 20 și 30 de bucăți”, spune o vânzătoare din piață.

Medicii de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească avertizează că articolele pirotehnice, în special, cele procurate din locuri neautorizate pot provoca afecțiuni ale sistemului respirator și cardiovascular, ceea ce duce la boli cardiovasculare, astm și alergii.

Artificiile și materialele explozive cauzează traume grave și pentru animale, menționează Natalia Palii de la Agenția de Mediu. Totodată, ea a menționat că măsurătorile din anii precedenți au demonstrat că în perioada sărbătorilor de iarnă aerul este mai poluat.

„În perioada 23 decembrie 2022 și 9 ianuarie 2023 în Chișinău s-au atestat creșteri ale nivelului poluării aerului care pot provoca efecte adverse asupra sănătății omului”, a afirmat Natalia Palii.

Precizăm că cetățenii pot cere detalii în privința pericolelor asociate modului de utilizare a articolelor pirotehnice de la specialiștii Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult