Externe

Belgia preia de astăzi președinția rotativă a Uniunii Europene

Belgia preia astăzi de la Spania președinția rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni, scrie digi24.ro. Statele membre care dețin președinția blocului comunitar lucrează împreună în grupuri de câte trei pentru o perioadă de 18 luni.

Trio actual este format din Spania, Belgia și Ungaria. Belgia deține președinția rotativă pentru a 13-a oară, într-un moment în care Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri, confruntându-se cu războiul din Ucraina, efectele post-pandemie, criză energetică, dezinformare, evenimentele climatice extreme, conflictul din Orientul Mijlociu.

Președinția belgiană se va concentra pe șase arii tematice și va acorda o atenție deosebită menținerii sprijinului pentru Ucraina. De asemenea, va sprijini adoptarea Agendei Strategice 2024-2029 și va pregăti discuții privind viitorul Uniunii Europene.

În privința afacerilor generale, președinția belgiană va continua lucrările în curs privind extinderea, iar în luna mai, UE va sărbători cea de-a 20-a aniversare de la cea mai mare extindere din istoria sa (2004), o piatră de hotar pentru unitatea și prosperitatea la nivelul întregului continent.

Un obiectiv principal al președinției belgiene în ceea ce privește afacerile externe va fi furnizarea de sprijin politic, economic, militar, umanitar și juridic foarte ferm pentru Ucraina. Pe zona de justiție și afaceri interne, prioritățile-cheie vor fi reforma sistemului de migrație și azil, precum și crearea unei zone Schengen reziliente.

Precizăm că Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație la fiecare șase luni între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului și conducând reuniunile acestei formațiuni.

Sistemul de conducere rotativă a fost introdus prin Tratatul de la Lisabona, în 2009.

Trio stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni.

În baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program mai detaliat pentru șase luni.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult