Social

În acest an Ministerul Culturii va aloca peste un milion de lei pentru implementarea Programului Național Cluburile de Lectură

Pe parcursul anului trecut cartea și lectura au fost promovate prin trei proiecte de importanță națională. Datorită acestora, peste zece mii de tineri și copii au participat la întâlniri cu scriitorii din Republica Moldova și România, dar și la diverse activități de lectură organizate de bibliotecari. Managerii bibliotecilor afirmă că organizarea cluburilor de lectură nu trebuie neglijată, deoarece acestea reprezintă o modalitate de a motiva tinerii să citească. De asemenea, în acest an Ministerul Culturii va aloca peste un milion de lei pentru implementarea Programului Național Cluburile de Lectură.

Datorită Programului Național de Promovare a Lecturii „Cartea Deschisă”, organizat la inițiativa președintei Maia Sandu, peste trei mii de tineri au avut prilejul de a contacta direct cu scriitorii, fiind organizate peste 40 de întâlniri de acest gen. De asemenea, prin intermediul Programului Lectura Central, bibliotecile din toată țara au desfășurat peste trei mii de activități destinate lecturii. La fel, cea de-a XII-a ediție a Campaniei „Să citim împreună” a adunat aproximativ 16 mii de persoane la activități derulate de biblioteci, printre care întâlniri cu scriitorii, lecturi publice, dezbateri și concursuri.

În anul 2024, Ministerul Culturii va aloca 1,5 milioane de lei pentru implementarea Programului Național Cluburile de Lectură, potrivit prevederilor care se regăsesc în legea bugetului de stat pentru acest an.

Organizarea Cluburilor de lectură este o măsură prin care bibliotecile încurajează cititul în rândul populației și nu trebuie ignorată, a declarat directoarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din capitală, Mariana Harjevschi, într-un interviu pentru Radio Moldova.

„Bibliotecarii fac diverse programe, inițiază diferite campanii de promovare a lecturii. Totuși e nevoie și de partea cealaltă să avem carte nouă, să avem carte bună și atunci probabil vom avea mai multe reușite. Cred eu că este necesară bună colaborare între scriitori între școli și bibliotecile publice. Nu este de neglijat și organizarea cluburilor de lectură, nici întâlnirile cu scriitorii, nemaivorbind de importanța și a dialogului pe care îl poate avea biblioteca cu cititorul”.

Amintim că pe 14 februarie va fi marcată a doua ediție a Zilei Naționale a Lecturii, instituită la inițiativa unor deputați din Parlament, la sfârșitul lunii martie 2022.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult