Social

Zeci de părinți din municipiul Chișinău au ieșit la un flashmob după ce a fost anunțat că grupele cu program extins ar putea fi închise

Grupele cu program extins pentru elevi claselor primare ar putea fi suspendate, după ce primăria Capitalei a anunțat optimizarea cheltuielilor din domeniul educației și cel social din cauza dificultăților financiare pe care le are. Prin această acțiune se va diminua reușita școlară a copiilor, susțin reprezentanții fracțiunii municipale a Partidului Acțiune și Solidaritate care au organizat astăzi un flashmob. Totodată, reprezentanții direcției municipale de educație au declarat pentru Radio Moldova că pregătesc soluții alternative.

Zeci de părinți din municipiul Chișinău au ieșit astăzi să protesteze după ce a fost anunțat că grupele cu program extins ar putea fi închise. Părinții care au participat la flashmobul din fața primăriei spun că nu știu ce vor face cu copiii dacă activitatea acestor grupe va fi suspendată.

„Am o fetiță în clasa I. Acum vin eu cu o întrebare: ce fac eu cu copilul după ore? Îl aduc la primărie?”,

„Cerem grupe cu program prelungit!”,

„Este imposibil, să rămână acasă un copil fără supraveghere, și mama ducându-se la serviciu, va fi întotdeauna îngrijorată ce se întâmplă cu copilul ei”, spun părinții.

Contactat de Radio Moldova Actualități, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, a declarat că aceste grupe nu sunt obligatorii. Potrivit acestuia, grupele cu program extins au fost finanțate din bugetul primăriei doar în ultimii 3 ani. În același timp, Andrei Pavaloi, a precizat că până mâine va fi elaborat și propus directorilor școlilor un pachet de soluții alternative.

„Încercăm să găsim soluțiile optime, pentru organizarea activităților post ore. Maxim mâine, până la orele 10, am solicitat colegilor să avem un draft de soluții, pe care îl vom livra directorilor, iar definitivarea mecanismului urmează să fie făcut în două săptămâni. Ne dorim ca până mâine să transmitem directorilor, acest draft al mecanismului, ca colegii să-l poată implementa începând cu data de 9 ianuarie”, a afirmat Andre Pavaloi.

Amintim că la ședința săptămânală a primăriei, edilul capitalei a anunțat că din cauza dificultăților financiare, vor fi optimizate cheltuielile din domeniul educației și cel social. Potrivit acestuia povara financiară a bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei, după ce pentru gestionarea crizei refugiaților, achitarea sporului salarial lunar angajaților din sectorul bugetar s-au cheltuit bani din bugetul municipal, fără a fi alocate suplimentar resurse financiare în acest scop.

În 2024 primăria trebuie să continue multe din proiecte fără a avea suficienți bani, a mai spus Ion Ceban. Precizăm că, în Chișinău sunt peste 1000 de grupe pentru elevi cu regim prelungit, bugetul pentru activitatea acestora constituie aproximativ 72 de milioane de lei.

Citește mai mult