Rusia vrea să epuizeze capacitatea de apărare a Ucrainei prin atacurile sale masive
Recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop, potrivit experților, epuizarea populației și a apărării antiaeriene a Ucrainei, care a cerut din nou mai multe arme de la aliații săi occidentali, scrie News.ro cu referire la AFP.
Deși armata ucraineană susține în prezent că reușește să doboare cu succes majoritatea rachetelor și dronelor lansate de Rusia, aceste atacuri s-au înmulțit în ultimele zile și continuă să facă numeroase victime. Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Rusia a trimis aproape 300 de rachete și peste 200 de drone explozive Shahed împotriva Ucrainei începând din 29 decembrie 2023.
La un an de la atacurile masive ale Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, această campanie de la mijlocul iernii a lovit instalații civile vitale și zone rezidențiale, potrivit Kievului. Ca de obicei, Moscova susține că vizează doar ținte militare. Principala țintă a atacurilor rusești este "industria de apărare", pe care Kievul încearcă să o consolideze în fața scăderii livrărilor de arme occidentale, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
Rusia a trecut la o economie de război, în timp ce Occidentul se străduiește să furnizeze cantitatea necesară de rachete antiaeriene sol-aer, care sunt mult mai complexe și mai scumpe de fabricat decât unele drone construite parțial din echipamente civile.
Rușii "încearcă acum să atace complexul militar-industrial, companiile, nu infrastructura energetică, spre deosebire de iarna trecută, ci producția de armament", explică pentru AFP analistul militar Mykola Bielieskov, de la Institutul ucrainean pentru studii strategice.
Scopul atacurilor rusești este, de asemenea, ca de la începutul războiului în februarie 2022, de a submina moralul populației.
"Victoriile" rusești pe teren sunt locale și au un cost uman exorbitant, așa că Putin încearcă din nou această altă pârghie de presiune", analizează Tatiana Kastouéva-Jean, de la Institutul Francez de Relații Internaționale.
Președintele rus se adresează de asemenea Occidentului, dorind să demonstreze că 'sprijinul acordat Ucrainei nu face decât să prelungească suferința populației și să transforme Ucraina într-un abis financiar, unde infrastructura costisitoare poate fi reconstruită la nesfârșit', a adăugat Tatiana Kastouéva-Jean.
Aceste atacuri capătă în cele din urmă o dimensiune de represalii, consideră Tatiana Stanovaya, fondatoarea R. Politik, un centru de analiză a politicii rusești. După atacurile ucrainene asupra orașului rus Belgorod, care au provocat moartea a 25 de oameni la 30 decembrie, Vladimir Putin a transmis următorul mesaj: "Ucraina nu ne poate ataca fără consecințe", spune ea.
În fața acestei campanii rusești, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut accelerarea livrărilor occidentale de "sisteme suplimentare de apărare aeriană, drone de luptă" și "rachete cu o rază de acțiune de peste 300 de kilometri".
Acest mesaj a fost reluat de Polonia, care a cerut miercuri ca Ucraina să fie dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a riposta la atacurile rusești.
Amintim că în prezent, Kievul este în așteptarea avioanelor de luptă F-16 promise de mai multe țări europene, care pot contribui la apărarea antiaeriană cu rachete aer-aer.