Social

Cetățenii sunt îndemnați să nu facă abuz de alimente bogate în calorii. Recomandările nutriționiștilor

În perioada sărbătorilor, specialiștii recomandă oamenilor să nu facă abuz de alimente bogate în calorii, un consum moderat, bazat pe salate din legume și diverse fructe proaspete. Totodată, este necesară planificarea din timp a cantității produselor alimentare care urmează să fie gătite, pentru a preveni excesul de bucate și risipa alimentară.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Nutriționiștii recomandă o masă cu puține feluri de mâncare. Medicul nutriționist Luminița Suveică a afirmat pentru Radio Moldova că este foarte important un meniu bogat în fructe și legume proaspete. Specialista mai notează că, după masa de sărbătoare, sunt binevenite plimbările în aer liber, pentru a preveni riscurile de indigestie.

„Mai cu seamă cei care au ieșit din post, este nevoie ca treptat să includă diverse alimente în alimentație, de exemplu piftia, poate să fie adăugat pătrunjel, feliuțe de morcov ca să fie un aport de vitamina C și în felul acesta mai ușor de digerat. Sarmalele să fie făcute fără carne. La desert, ar fi bine să fie deserturile din fructe, salatele din fructe. De asemenea, să nu stăm mult la masă, între mese de mai avut și timp de o plimbare, pentru ca să nu avem riscuri de indigestie și alte probleme”, a menționat Luminița Suveică.

În această perioadă, nu trebuie să cumpărăm cantități foarte mari de produse alimentare, pentru ca să prevenim excesul de produse și risipa alimentară, a declarat nutriționista Maria-Victoria Racu.

Potrivit acesteia, pentru început la masa de sărbătoare se recomandă să consumăm salatele din crudități și legumele care sunt bogate în fibre.

„Se recomandă să gătim după formula 2+2+2 tipuri de produse alimentare: două tipuri de salate, dintre care preferabil ambele să fie din crudități, din legume și verdețuri; două tipuri de gustări reci, fie carne, fie pește și două tipuri de gustări calde. Totodată este foarte important să înțelegem ce număr de oaspeți vom avea, pentru a calcula cât mai apropiat posibil cantitatea de produse alimentare pe care o vom pune pe masa de sărbătoare”, a menționat Maria-Victoria Racu.

Potrivit specialiștilor, hidratarea la fel este importantă, întrucât favorizează mai rapid digestia și previne supraîncărcarea organismului, prin urmare pe masa de sărbătoare trebuie să fie și apă plată. De asemenea, băuturile alcoolice trebuie consumate moderat.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult