Portul Constanța a stabilit în 2023 un nou record în ceea ce privește exporturile de cereale, cele mai multe provin din Ucraina
Portul Constanța a stabilit în 2023 un nou record în ceea ce privește exporturile de cereale, datorită majorării livrarilor de cereale provenite din Ucraina, precum și proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii finanțate de Uniunea Europeană, scrie Reuters. În total, anul trecut au fost expediate 36 de milioane de tone de cereale, dintre care aproximativ 40 la sută provin din Ucraina.
Portul Constanța a expediat anul trecut o cantitate record de 36 de milioane de tone de cereale, în creștere cu 50% comparativ cu 2022, iar cerealele ucrainene au constituit aproximativ 40 la sută din volumul total. Pe parcursul anului trecut, Ucraina a expediat aproximativ 14 milioane de tone de cereale prin portul Constanța, față de 8,6 milioane de tone pe întreg parcursul anului 2022.
Precedentul record privind cantitățile de cereale expediate într-un singur an prin portul Constanța este de puțin peste 25 de milioane de tone.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, portul Constanța fiind acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condițiile în care cerealele sunt aduse în portul românesc fie de camioane, fie pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.
Guvernul de la București intenționează să dubleze capacitățile de tranzit pentru cerealele ucrainene prin portul Constanța, până la patru milioane de tone pe lună, și în prezent lucrează la modernizarea infrastructurii feroviare și rutiere. Miercuri, reprezentanții autorității portuare au precizat pentru Reuters că proiecte de investiții finanțate de Uniunea Europeană, cu o valoare de 546 de milioane de euro, au fost realizate anul trecut sau urmează să fie finalizate în 2024.
De asemenea, noi proiecte de investiții cu o valoare de 218 milioane de euro așteaptă în prezent să fie aprobate. Traficul total de marfă prin portul Constanța s-a ridicat la peste 92 de milioane de tone în 2023, în creștere cu 22 la sută comparativ cu 2022, au precizat reprezentanții autorității portuare.