Aderare UE

Siegfried Mureșan: Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi „ideal” să înceapă înainte de alegerile Parlamentului European

Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi ”ideal” să înceapă înainte de alegerile Parlamentului European, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit acestuia, după scrutin, legislativul european se va afla într-un scurt proces de reorganizare, ceea ce va face mai dificilă lansarea propriu-zisă a negocierilor. În același timp, Siegfried Mureșan a menționat că Republica Moldova a reușit să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, care a încercat să împiedice decizia din decembrie a Consiliului European.

Comisia Europeană pregătește cadrul pentru începerea negocierilor, dar este nevoie de o decizie unanimă a Consiliului European prin care acesta să fie aprobat, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului, abia în etapa următoare vor fi deschise negocierile printr-o conferință interguvernamentală dintre autoritățile din Republica Moldova și Comisia Europeană. Totodată, Siegfried Mureșan a precizat că până atunci este important ca țara noastră să finalizeze implementarea celor trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene.

„Ideal ar fi ca negocierile să înceapă până la alegerile europarlamentare, pentru că după aceea, în partea a 2-a a anului, la nivel tehnic, reprezentanții Comisiei Europene și autorităților din Republica Moldova să negocieze. Știm că Federația Rusă a încercat prin toate mijloacele să împiedice această decizie pozitivă a Uniunii Europene, atât în ceea ce privește Republica Moldova, cât și în ceea ce privește Ucraina. Astfel, Federația Rusă a eșuat. Avem o confirmare a faptului că Republica Moldova a reușit să iasă din sfera de influență a Federației Ruse. În ultimii 2 ani de zile ritmul reformelor a fost mai mare ca oricând, reforme care au fost blocate ani de zile cum ar fi în domeniul justiției, în combaterea corupție ți spălării banilor”, a declarat Siegfried Mureșan.

Amintim că, la 14 decembrie, Consiliul European a decis lansarea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat anterior șefa Legislativului European, Roberta Metsola. Parlamentul European este alcătuit din 705 deputați aleși în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult