Cultură

Ministerul Culturii va lansa programul de dezvoltare a industriei cărții și lecturii publice pentru anii 2024-2030

Programul de Dezvoltare a industriei cărții și lecturii publice pentru anii 2024-2030 este unul dintre proiectele prioritare ale Ministerului Culturii care urmează să fie aprobat în acest an. De asemenea, autoritățile de resort vor implementa și susține financiar noi programe de promovare a cărții și lecturii în rândul populației. Asemenea programe sunt importante și apreciate de cititori, afirmă managerii instituțiilor culturale din țară.

Printre acțiunile Ministerului Culturii din acest an se regăsesc lansarea unor noi programe de promovare a lecturii, un buget mai mare pentru achiziția cărților destinate bibliotecilor, precum și finanțarea de către stat a revistelor și traducerilor literare. La fel de importantă este și elaborarea Programului privind dezvoltarea industriei cărții și lecturii publice pentru perioada 2024-2030, menționează reprezentanții Ministerului Culturii într-un comentariu pentru Radio Moldova.

Potrivit sursei, în anul 2023 a crescut bugetul alocat de autorități pentru Programul de editare a cărții naționale. Prin intermediul acestuia, sunt alocate cinci milioane de lei pentru aproximativ 80 de titluri de carte a câte 300 de exemplare fiecare. Prin urmare, peste 24 de mii de materiale și documente de bibliotecă ajung anual în bibliotecile publice din țară.

Pe parcursul anului trecut cartea și lectura au fost promovate prin trei programe de importanță națională: Cartea Deschisă, Lectura Central și Să citim împreună. Datorită acestora, peste zece mii de tineri și copii au participat la întâlniri cu scriitorii din Republica Moldova și România, dar și la diverse activități de lectură.

La Biblioteca din satul Milești, raionul Nisporeni, copiii și maturii sunt interesați de activitățile destinate lecturii, a declarat șefa instituției, Maria Mîtcu, într-un interviu pentru Radio Moldova. Ea afirmă că cel mai des sunt împrumutate cărțile în limba română, în acest sens fiind procurate 240 de titluri de carte.

„Pe parcursul anului am avut activități în cadrul programului Lectura Central, la Izvoarele Înțelepciunii, am organizat Concursul „Cel mai activ Cititor”, Zilele dreptului de a ști, Să citim împreună. Ne pregătim de Ziua Culturii, vom organiza luni o manifestare „Eminescu: Luceafărul nemărginirii noastre”. Există interes pentru aceste activități, vin clase întregi, avem cititori maturi și pensionari. Copii citesc mai mult în limba română, iar cărțile în limba rusă stau paralizate într-o parte. Am achiziționat 288 de unități, dintre care 240 de titluri de carte. De asemenea, anual, de la Biblioteca Națională primim până la 100 de cărți.”

Concursurile de lectură prin care sunt desemnați cei mai activi și implicați cititori sunt pe placul copiilor, dar și tinerii participă cu interes, a subliniat directoarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Mariana Harjevschi. În opinia managerei, cluburile de lectură sunt importante, iar organizarea acestora nu trebuie neglijată.

„Nu este de neglijat și organizarea cluburilor de lectură, nici întâlnirile cu scriitorii nemaivorbind de importanța și a dialogului pe care îl poate avea biblioteca cu cititorul. Observăm interesul cititorilor atunci când biblioteca lansează diverse concursuri de lectură, care este cel mai activ, cel mai proactiv, care este cel mai implicat cititor în cadrul bibliotecii.”

Precizăm că în Republica Moldova funcționează aproximativ 1 300 de biblioteci publice în care activează circa 2 900 de angajați.

Autor: Cristina Prisacari*

Citește mai mult