Evocări// In memoriam Ștefan Petrache
Ștefan Petrache – un nume cât o epocă. Un cântăreț fără egal și o fire absolut unică. Un rebel al timpurilor sale. Așa îl descriu toți cei care l-au cunoscut.
Pe timpurile sovietice de patru ori dat afară din rândurile comsomolului și tot de atâtea ori primit înapoi, fiindcă altfel nu putea fi trimis să reprezinte republica la diverse concursuri în afara țării, Ștefan Petrache rămânea mereu pe pozițiile sale. Știa de pe atunci cine este și ce țară de fapt reprezintă, nu se putea împăca cu nelegiuirile puterii, când taică său a fost trimis la minele din Donbas doar pentru că i-ai găsit în buzunare 200 de grame de soia. Pentru sărăcia și necazurile mamei sale și a puținelor rude cărei mai rămăsese la baștină. Toate aceste stări și-au pus amprenta și pe creația sa. Cântecele lui Ștefan Petrache sună a revoltă, a neîmpăcare, a luptă.
Vocea lui Ștefan Petrache a intrat în casele oamenilor la sfârșitul anilor '60, când formația „Noroc" se bucura de o popularitate imensă. La nici 20 de ani, tânărul interpret ridica lumea în picioare.
Printre primele melodii înregistrate de Ștefan Petrache se numără: „Eu vin”, „Adevarul” și „În august”.
Versurile lui Mihai Eminescu au fost cântate cel mai mult de Ștefan Petrache. Acesta a redat, pe note muzicale, cu emotie și sensibilitate versurile marelui poet.
Între 1982 și 1987 a condus formația Plai, înregistrând alte melodii ce au rămas în inimile oamenilor. Chemarea casei părintești și Blestem . ar fi doar două dintre ele.
A petrecut pe scenă și în turnee mai bine de 30 de ani. Ștefan Petrache a fost și solist al filarmonicii din Donețc, Ucraina, dar și a formațiunii "Piushie Ghitari", din Rusia. A fost și scriitor dar o parte din poeziile sale au devenit cunoscute, datorită cântecelor.
Petrache a fost Laureat al concursului Unional al interpreților de estradă, Moscova, 1970.
Tot el a pimit și titlul de artist emerit, artist al poporului, medalia Meritul Civic și Ordinul Gloria Muncii. În 2019, interpretului i-a fost înmânat Ordinul Recunoștinței, din partea Centrului Creștin de Cultură și Spiritualitate Românească, distincție oferită de Biserica Ortodoxă Română.
AUTOR: Veta Ghimpu-Munteanu