Țările membre ale Uniunii Europene au construit în 2023 un număr record de parcuri eoliene
Țările membre ale Uniunii Europene au construit în 2023 noi parcuri eoliene ce dețin capacități record de 17 Gigawați, mai mult decât în orice an de până acum. Dar chiar și așa acestea constituie abia jumătate din necesarul prin care să-și atingă obiectivul în domeniul energiei regenerabile, scrie Reuters cu referire la datele publicate de asociația WindEurope. Totodată, anul trecut, energia regenerabilă a avut o contribuție record la producerea de electricitate în mai multe țări europene.
În 2023, energia regenerabilă a generat 26% din electricitatea Poloniei, în creștere de la 19 la sută. Totuși, cărbunele se află în continuare la baza producției de electricitate a țării. Datele Fraunhofer Society, o organizație germană de cercetare, arată că Polonia a generat în total aproximativ 40 de Terawatt pe oră din regenerabile anul trecut. Energia eoliană a reprezentat cea mai importantă sursă, urmată de energia solară, biomasă și hidroenergie.
În Marea Britanie, utilizarea gazelor naturale și cărbunelui pentru electricitate a atins cel mai scăzut nivel din 1957, scrie The Guardian. Cantitatea de electricitate generată de gaze naturale și cărbune a scăzut cu 20 la sută anul trecut.
Declinul a fost pe fondul unei creșteri puternice a generării de energie regenerabilă dublată de importuri mai mari de electricitate din Franța și Norvegia, precum și tendinței pe termen lung de scădere a cererii.
Centralele pe combustibili fosili au contribuit cu aproximativ o treime la producția de electricitate, în timp ce regenerabilele au avut o contribuție record de 42% în 2023.
Sursele de energie regenerabilă au asigurat 61% din electricitatea Portugaliei în 2023, în creștere cu aproximativ 50 la sută cu un an în urmă, acestea atingând un nou record grație perioadelor de precipitații abundente, vânt puternic și unor doze solide de lumină solară, notează Reuters.
Portugalia țintește să genereze 85% din producția anuală de electricitate din surse regenerabile până în 2030, dar dispune deja de unul dintre cele mai ridicate procente din Europa. Țările europene contează din ce în ce mai mult pe energia regenerabilă, mai ales după ce prețurile gazelor au atins maxime record după începutul războiului din Ucraina și sancționarea Rusiei, care este cel mai mare furnizor de gaze al Europei.
Și în Germania, cea mai mare economie a Europei, energia regenerabilă a acoperit 51% din consumul brut de electricitate în 2023, trecând de pragul de 50 la sută pentru întregul an pentru prima dată.
Blocul comunitar a construit și conectat la rețea în 2023 parcuri eoliene cu o capacitate de 17 Gigawați, în creștere cu 7 la sută comparativ cu anul 2022, potrivit WindEurope. Cu toate acestea, după estimările Bruxelles-ului, noi parcuri eoliene cu o capacitate de cel puțin 37 de Gigawați ar trebui construite în fiecare an pentru ca Uniunea Europeană să își atingă ținta din domeniul energiilor regenerabile fixată pentru 2030.
Sectorul energiei eoliene din Europa se confruntă cu dificultăți în ultimii ani din cauza unor factori precum explozia inflației, concurența crescută și blocajele în obținerea autorizațiilor necesare pentru proiecte.
Astfel, instalațiile eoliene au produs anul trecut 19 la sută din toată electricitatea Uniunii Europene, ceea ce a ajutat blocul comunitar ca 44% din producția totală de electricitate să fie din surse regenerabile, potrivit unei analize a Institutului Fraunhofer.