Social

Sistemul medical a încheiat anul 2022 cu un deficit de aproximativ 1000 de specialiști

În anul 2022, în instituțiile medicale publice din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 1000 de specialiști în domeniu. Cea mai mare necesitate se atestă în spitalele raionale. Sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, potrivit datelor oferite pentru Radio Moldova de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Pentru a suplini acest deficit, autoritățile din sănătate elaborează diverse măsuri de încurajare a tinerilor specialiști să activeze în domeniu.

Cele mai multe funcții au fost declarate vacante în spitalele raionale din Glodeni, Cahul, Nisporeni, Ungheni și Taraclia, unde este nevoie de câte aproximativ 20-30 de medici, personal medical și farmaceutic, relevă datele oferite pentru Radio Moldova de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Totodată, o lipsă de cadre medicale se atestă și la Spitalul Municipal din Bălți, care dispune de 29 de funcții vacante. La fel și alte centre de sănătate din țara noastră duc lipsă de specialiști, în special medici de familie.

În prezent, la Spitalul din orașul Nisporeni se înregistrează un deficit sporit de cadre medicale. În special este nevoie de medici anesteziologi, reanimatologi și medici interniști, a declarat directorul instituției medicale, Nadejda Ulinici. Potrivit ei, acest deficit este acoperit prin implicarea medicilor pensionari în sistem sau prin cumulare de funcții.

„Cu toate că noi nu avem acești medici, avem contractați alți specialiști de la nivelul doi și trei, pentru a nu pune în pericol accesul pacienților la aceste tipuri de servicii. Acoperirea cu medici în cadrul instituției noastre este de 70%, însă o parte din medici sunt care cumulează. Rămâne un motiv neclar de ce tinerii specialiști refuză să se angajeze în raioane. Noi anul acesta am avut repartizați de către Ministerul Sănătății trei tineri specialiști, doar un singur tânăr specialist a fost și a scris cerea de angajare”, a menționat Nadejda Ulinici.

Majoritatea spitalelor din municipiul Chișinău dispun de un număr suficient de medici, dar este nevoie de asistenți medicali. Spitalul „Sfânta Treime” din capitală este asigurat în proporție de 98% cu personal, pe de altă parte, 18 locuri sunt libere pentru asistenți medicali, a declarat pentru Radio Moldova, șefa Departamentului Managementul Calității Serviciilor Medicale de la Spitalul „Sfânta Treime”, Elena Bivol. Ea spune că îmbătrânirea cadrelor medicale și pensionarea acestora este un factor care generează un deficit de medici, în special în raioane.

„Îmbătrânirea cadrelor medicale și migrația, sunt factorii care influențează acest deficit. Medicii tineri migrează către țările vecine în care au salarii mai mari, în care au alte condiții. Noi, ca instituție, încă nu simțim deficitul atât de mare, pentru că avem foarte multe clinici universitare, avem sprijinul catedrelor și al medicilor rezidenți. Instituțiile complexe din Chișinău, care au servicii multidisciplinare, sunt mult mai atractive pentru medici, care pot profesa. În zonele raionale sau în spitalele mai mici, deficitul este mult mai mare”, a remarcat Elena Bivol.

Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent se elaborează politici orientate spre motivarea tinerilor specialiști să activeze în instituțiile medicale din țară după finalizarea studiilor, prin oferirea indemnizațiilor mai mari sau compensații pentru consumul de curent electric, în primii trei ani de activitate. Astfel, tinerii medici care vor să lucreze în zonele rurale vor primi indemnizație unică de 120 de mii de lei pentru o perioadă de trei ani, iar asistenții medicali vor beneficia de o indemnizație de 96 de mii de lei. Totodată, prin schimb de experiență, medici formați în afara țării sunt atrași în sistemul medical din Republica Moldova.

Potrivit datelor ANSP, pentru anii 2020-2021, în cadrul prestatorilor de servicii medicale din țară au fost încadrați peste 12200 de medici profesional activi.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult