Concediile care nu au fost folosite de cetățeni până în 2024 vor putea fi recuperate în următorii 6 ani, iar începând cu 2030 vor fi anulate
Concediile care nu au fost folosite de cetățeni până în 2024 vor putea fi recuperate în următorii 6 ani, iar începând cu 2030 vor fi anulate, au precizat reprezentanții Guvernului pentru Radio Moldova. Potrivit acestora, un proiect de lege se află în prezent în faza consultărilor publice, iar dacă va fi aprobat, oamenii nu vor putea acumula concedii nefolosite mai mult de 2 ani. Confederația Națională a Sindicatelor se opune acestei legi.
Într-un aviz adresat Cancelariei de Stat a Guvernului, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat excluderea acestei propuneri din proiectul de lege, a declarat vicepreședintele CNSM Sergiu Sainciuc. Potrivit reprezentantului CNSM, alte instituții, cum ar fi Confederația Națională a Patronatului, Ministerul Justiției și Curtea de Conturi, la fel, nu sunt de acord cu anularea concediilor nefolosite.
„Concediul este un drept grantat de lege, nimeni nu poate să-l stingă. Cadrul legal prevede că concediul nefolosit se achită atunci când salariatul și angajatorul ajung la un numitor comun. Dacă concediul nu este anulat atunci când salariatul este eliberat din funcție i se achită zilele de concediu nefolosite. Ceea ce vor să facă autoritățile nu este corect”, a spus Sergiu Sainciuc.
CNSM consideră că propunerea respectivă afectează dreptul la concediul de odihnă anual, care nu poate fi doar declarat, ci utilizat în mod real pentru refacerea forței de muncă și dreptul la indemnizație pentru această perioadă.
Zilele de concediu nefolosite de către salariați până la intrarea în vigoare a prezentei legi vor putea fi utilizate până la 1 ianuarie 2030, separat de zilele de concediu de odihnă pentru anul în curs, în baza unui grafic elaborat de angajator, de comun acord cu salariatul, ținându-se cont de necesitatea asigurării bunei funcționări a unității, se precizează în răspunsul Guvernului la solicitarea redacției postului nostru de radio. Astfel, zilele concediului de odihnă nefolosite după expirarea termenului indicat vor fi considerate stinse.
Proiectul se află în prezent în faza consultărilor publice, a precizat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
„Cetățenii și societatea civilă au posibilitatea să-și spună opinia pe site-ul particip.gov.md. Este foarte important să-și spună opinia cât mai mulți cetățeni”, a menționat Daniel Vodă.
Potrivit Guvernului, în total numărul zilelor neutilizate din concediul anual de toți cetățenii Republicii Moldova este de peste 821 de mii, care, evaluate în bani, constituie peste jumătate de miliard de lei.