Social

Doctorul familiei: riscul alimentației rapide

Când vine vorba despre obezitate și diabet zaharat, numeroși factori influențează riscul de a dezvolta aceste boli, de exemplu excesul de greutate corporală, genetica, vârsta, nivelul de activitate fizică, dacă fumați sau nu și dieta. Ceea ce mâncăm este important cu siguranță, dar mai nou și felul în care vă alimentați poate juca un rol.

Oamenii de știință susțin că persoanele care mănâncă într-un ritm accelerat au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cei care care iau masa încet.

„Au fost efectuate unele studii care analizează modul în care mâncatul rapid poate afecta zahărul din sânge și [riscul] diabetului”, punctează David Creel, Doctor în științe medicale, dietetician endocrinolog și psiholog la Cleveland Clinic.

„Nu toate studiile sunt consistente, dar literatura pare să sugereze că atunci când mâncăm mai repede, glicemia noastră crește mai repede.”, adaugă expertul.

Deși cercetările cu privire la riscurile de a mânca rapid au fost oarecum neconcludente, există multe beneficii cunoscute de a mânca lent.

„Este mai puțin probabil să mâncăm în exces când ne alimentăm mai încet”, a explicat David Creel.

În majoritatea cazurilor, este nevoie de ceva timp pentru ca creierul nostru să primească semnalul că suntem plini, așa că mâncatul mai lent ne ajută să simțim acea sațietate mai devreme.

Gastroenterologii adaugă că putem preveni și unele probleme gastrointestinale dacă mâncăm încet. Atunci când înfulecăm rapid multe bucăți de mâncare, concomitent înghițim și aer, iar acesta contribuie la formarea gazelor și creează disconfort.

Dragi cititori, pentru o digestie sănătoasă rugumați bine mâncarea și nu vă grăbiți să o terminați cât mai rapid.

Aveți grijă de sănătate și consultați medicul pentru recomandări de alimentație.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult