Avertisment cu privire la o nouă metodă de înșelătorie pe Facebook. Mai mulți utilizatorii moldoveni au rămas fără bani
O nouă metodă de înșelătorie și-a făcut apariția pe rețelele de socializare. Astfel, mai mulți utilizatori ai Facebook au primit mesaje în care erau avertizați că încalcă politicile de securitate ale Companiei Meta. Aceștia erau îndemnați să acceseze un link, iar atunci când intrau pe acesta, pierdeau accesul la contul de Facebook. Pentru a-l recupera, internauților li se cerea să plătească o anumită sumă prin intermediul cardului bancar. Victime ale acestei fraude au devenit mai mulți moldoveni. Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției spun că nu au recepționat deocamdată astfel de plângeri și recomandă cetățenilor să anunțe poliția atunci când se confruntă cu infracțiuni cibernetice.
Mesajele de avertizare pe care le primesc cetățenii ar fi din partea Companiei Meta și anunță utilizatori precum că profilul lor de pe Facebook încalcă politicile de securitate și-i îndeamnă să acceseze un cont în care să introducă datele personale. De fapt, acesta este un mesaj fals trimis de anumiți infractori care au drept scop să afle datele personale, inclusiv cele bancare și să sustragă bani din cont.
Oamenii cu care am discutat spun că de mai bine de o lună primesc asemenea mesaje și le-au accesat din curiozitate.
„Au fost furați de pe cardul ONG-ului în care activez, 4 mii de lei. Cineva de la noi din echipă a accesat un link dubios transmis de către un utilizator fără poză”.
„De două săptămâni pe pagina de Facebook a postului de radio la care activez pe Facebook au apărut mai multe mesaje - contul dumneavoastră urmează a fi șters pentru a renunța la eliminarea acestuia accesați un link. Am aflat că aceasta este o escrocherie mai nouă inventată de cei care încearcă să spargă profilurile de Facebook a mai multor instituții media din Republica Moldova”.
„Am primit mai bine de o lună mesajul că pagina mea de Facebook urmează a fi închisă în 24 de ore”.
Escrocii cibernetici au încercat să fraudeze bancar mai mulți cetățeni, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit acestuia, hackerii folosesc rețelele de socializare pentru a sustrage banii moldovenilor.
„Un atac cibernetic este și cazul așa numitelor pagini de Facebook ale Aeroportului Internațional Chișinău sau Poșta Moldovei care pretind că vând valize sau colete. Acestea sunt tentative de fraudă, escrocii creează diverse profiluri false și distribuie imagini video trucate cu politicieni sau reprezentanți ai instituțiilor bancare. Cetățenilor li se recomandă să ignore aceste mesaje”.
Până în prezent polițiștii nu au fost sesizați de cetățeni despre asemenea fraude, a declarat pentru Radio Moldova, ofițerul de presă de la Inspectoratul General al Poliției, Diana Fetco.
„Este foarte des întâlnită clonarea profilurilor de Facebook, iar infractorii scriu din numele infractorului paginii persoanelor din lista de prieteni și solicită sume de bani. Rugăm cetățenii să fie atenți, să nu acceseze linkuri dubioase, să verific identitatea persoanelor cu care comunică dacă li se cere bani și să blocheze conturile bancare dacă au căzut în plasa infractorilor”.
Potrivit presei de la București, mii de internauți au primit astfel de mesaje, iar cei care au intrat pe link au pierdut accesul la cont. Pentru a-și recăpăta contul de Facebook, internauților li se cere să plătească o anumită sumă. Însă, indiferent dacă răscumpărarea este achitată, nu există nicio certitudine că utilizatorul poate avea din nou acces la cont.