Externe

Zeci de mii de militari vor participa la cel mai impunător exercițiu organizat de NATO

Peste 90 de mii de militari vor participa, începând de săptămâna viitoare, la cel mai impunător exercițiu militar organizat de NATO, care va simula o apărare în caz de posibile agresiuni împotriva uneia dintre țările membre, au subliniat reprezentanții Alianței Nord-Atlantice.

realitatea.md
Sursa: realitatea.md

Potrivit oficialilor NATO, la exercițiul care va începe săptămâna viitoare și urmează să se desfășoare până în luna mai, vor participa peste 50 de nave militare și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone. De asemenea, militarii vor folosi peste 1000 de vehicule de luptă.

Manevre militare mai mici vor avea loc din America de Nord până în Polonia și Statele Baltice, iar pe lângă membrii NATO, la exercițiu va lua parte și Suedia, care a depus o cerere de aderare la alianță.

Astfel, NATO își propune să demonstreze că poate desfășura și susține operațiuni complexe timp de mai multe luni, pe mii de kilometri și în orice condiții, a declarat după întâlnirea de două zile de la Bruxelles a miniștrilor apărării din NATO, Comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, Chris Cavoli.

„Steadfast Defender 2024 va fi cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii cu participarea a aproximativ 90 de mii de soldați a tuturor celor 31 de aliați și a partenerilor noștri din Suedia. Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin dislocarea transatlantică a forțelor din America de Nord. Această consolidare va avea loc în timpul unui scenariu de conflict emergent simulat împotriva unui adversar din vecinătate. Exercitul va fi o demonstrație clară a forței și a hotărârii noastre de a ne proteja reciproc valorile și ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat Chris Cavoli.

Precizăm că ultima dată exerciții similare ca amploare s-au desfășurat în timpul Războiului Rece din 1988, dar și în 2018, când cea mai mare parte a instruirii a avut loc în Norvegia, notează Digi24. De asemenea, exercițiul va marca 75 de ani de la înființarea Alianței și va implica toate cele 31 de state aliate.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult