Politic

Rodica Crudu: „Alinierea legislației Republicii Moldova la cea a Uniunii Europene este în beneficiul nostru”

Procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană este dificil, dar Republica Moldova este pregătită să facă față acestuia, susțin reprezentanții Ministerului de Externe. Experții menționează că racordarea legislației este necesară, întâi de toate, pentru prosperitate, creștere economică și pentru ca cetățenii țării noastre să aibă parte de un trai decent.

Peste 500 de funcționari publici au fost instruiți în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, fiind elaborat și un manual destinat reprezentanților instituțiilor publice, a notat secretarul general adjunct de la Ministerul de Externe, Rodica Crudu. La emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova, reprezentanta ministerului de resort a declarat că cele mai multe acte legislative care urmează să fie aliniate la normele Uniunii Europene sunt pe domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.

„Această aliniere la legislația Uniunii Europene este în beneficiul nostru. Deci nu facem pentru că ne cere Comisia Europeană sau Bruxelles, dar facem pentru că aceasta este calea pentru a ne asigura prosperitate, creștere economică, bunăstare, toată lumea vrea să ajungă în Uniunea Europeană pentru un trai mai bun, pentru o educație mai bună și legislația Uniunii Europene ne arată calea cum putem aduce acea Europă acasă”.

Armonizarea legislației este necesară din mai multe perspective, a subliniat directoarea executivă a Centrului de Expertiză Europeană Europuls, din București, Tana Foarfă. Potrivit expertei, în acest proces, România a avut mai multe lacune și au existat câteva dificultăți pe capitolele de aderare, în special care se referă la statutul de drept.

„La nivel european, noi discutăm despre legi care definesc viitorul acestui cumul de state membre și nu ne referim aici doar la o reglementare strictă în ceea ce privește, de exemplu, drepturile fundamentale, acesta este un capitol extrem de important, dar sunt aspecte care vizează, de exemplu, dezvoltarea economică și industrială. Toate aceste reguli trebuie să le trecem prin legislația națională”.

Amintim că, săptămâna trecută, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în plenul Parlamentului European că începe procesul de definire a cadrului de negociere privind aderarea cu Republica Moldova și Ucraina.

La ultimul summit al Consiliului European, care a avut loc în perioada 14-15 decembrie anul trecut, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au decis deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar pentru Republica Moldova și Ucraina.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult