Externe

Eurostat: În 2023, prețul mediu al produselor agricole în ansamblu a crescut în Uniunea Europeană cu 2%

În 2023, prețul mediu al produselor agricole în ansamblu a crescut în Uniunea Europeană cu 2%, comparativ cu anul precedent, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură a scăzut cu 5 la sută, arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat). Acestea sunt primele estimări privind evoluția, în 2023, a prețurilor la produsele agricole în țările blocului comunitar, care indică o schimbare de la creșterile semnificative care au caracterizat perioada 2021 - 2022.

Creșterea modestă a prețurilor la produsele agricole în ansamblu reflectă contrastele dintre produsele individuale. În timp ce s-au înregistrat creșteri semnificative de preț la uleiul de măsline, cartofi și ouă, o scădere substanțială de 26% a fost raportată la cereale.

Seceta extinsă din 2023 a afectat nivelul producției agricole, inclusiv la cartofi, ceea ce a influențat prețurile în 24 de state membre ale Uniunii Europene, astfel, înregistrându-se o majorare.

Cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor a fost în Germania, Slovacia și Croația cu aproximativ 50 la sută. În România, aceasta a constituit peste 20%. Scăderi au fost înregistrate în Belgia - cu 18%, Cipru - cu 14 la sută și Austria 4%.

Scăderea producției, dar și prețurile mici sunt doar câteva dintre motivele invocate de fermierii din țările blocului comunitar care au ieșit în stradă în ultima perioadă. Nemulțumirea față de impactul măsurilor de mediu și al costurilor ridicate a scos oamenii în stradă în Belgia, Spania sau Franța. Valul a ajuns în Polonia și în alte țări est-europene, unde agricultorii au protestat împotriva importului de cereale ieftine din Ucraina. În România, aceștia au contestat atât accizele pentru carburanți, cât și taxele considerate ca fiind exagerate pentru folosirea mașinilor agricole. În ultimii ani situații similare au avut loc și în alte părți ale Europei. În Țările de Jos, protestele au fost însoțite de violențe, încălcări ale vieții private a politicienilor și au dus la perturbări masive în sectorul economic. Fermierii olandezi s-au opus măsurilor de reducere a emisiilor de azot.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult