LIVE // Noul ministru de Externe va fi Mihai Popșoi. Guvernul va crea Ministerul Integrării Europene, care va fi condus de Cristina Gherasimov
UPDATE 10:05*„Vreau să-i mulțumim lui Nicu pentru aportul extraordinar pe care l-a adus Republicii Moldova. Săptămâna trecută, la Davos, eu mulțumeam omologilor mei, președinților țărilor membre ale UE pentru decizia din decembrie și toți, absolut toți, au remarcat efortul excepțional al echipei de la Externe, efortul diplomatic, pe care l-a depus Republica Moldova și Nicu. Pentru că integrarea europeană să avanseze și ca să avem decizia din decembrie. De săptămâna viitoare, portofoliul de externe îl va prelua vicepreședintele Parlamentului și șeful comisiei externe de la Parlament, Mihai Popșoi. ȘI vreau să-i mulțumesc dlui Popșoi pentru că se va alătura echipei guvernamentale, iar portofoliul de integrare europeană îl va prelua Cristina Gherasimov, care va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene și care va coordona activitatea Biroului de integrare europeană”*, a declarat premierul Dorin Recean.
Știrea inițială:
Republica Moldova va beneficia de un grant în sumă de 600 de mii de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii vor fi direcționați pentru realizarea Proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. O hotărâre în acest sens urmează să fie aprobată astăzi în ședința Cabinetului de Miniștri. Totodată, va fi anunțat noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, după ce Nicu Popescu și-a anunțat demisia.
Printre cele 26 de proiecte care figurează pe ordinea de zi a Executivului se numără și acordarea unui grant din partea Guvernului Japoniei în valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Acesta are scopul de a facilita accesul fermierilor mici și mijlocii la surse financiare pentru procurarea fertilizanților cu respectarea condițiilor de mediu. De asemenea, țara noastră va beneficia și de un grant în sumă de 600 de mii de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru construirea unui sistem de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova. Proiectul urmează să fie implementat în trei regiuni ale țării.
Printre subiectele de pe agendă se regăsește și aprobarea Planului național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027. Totodată, din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocați 100 de mii de lei pentru acordarea indemnizației unice în cazul personalului de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească care a decedat în lupta cu COVID-19.
La fel, urmează să fie denunțate încă nouă acorduri încheiate între Republica Moldova și Comunitatea Statelor Independente, în special în domeniul tranzitului de gaze naturale, sau care vizează colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului.
Precizăm că anul trecut autoritățile de la Chișinău au demarat procedura de denunțare a unor acorduri încheiate pe Platforma Comunității Statelor Independente. Până acum au fost revocate peste 20 de tratate, considerate drept inoportune și fără beneficii pentru cetățenii țării noastre.