Peste patru mii de moldoveni au semnat petiție în legătură cu anularea buletinului românesc. Răspunsul autorităților de la București
Peste patru mii de moldoveni au semnat o petiție adresată Administrației Prezidențiale de la București, Senatului, Camerei Deputaților și Guvernului României în care solicită apărarea drepturilor românilor din diasporă cu privire la anularea buletinului românesc în cazul în care la o adresă sunt înregistrate mai mult de 10 persoane. Petiția este inițiată de o Companie care prestează servicii de obținere a cetățeniei române. Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor de la București susține că persoanele care dețin buletine românești rămân fără documente de identitate doar dacă încalcă legislația.
Persoanele care dețin un bun imobil în România, dar nu locuiesc la acea adresă mai mult de 15 zile riscă să rămână fără buletin românesc după 2-3 verificări ale polițiștilor, a precizat administratorul unei Companii juridice care prestează servicii de obținere a cetățeniei române, Ion Guștiuc. Potrivit acestuia, peste 4 mii de moldoveni au semnat o petiție publică pentru a apăra drepturile românilor din diasporă.
„Statul român a decis că trebuie să fie înregistrate 10 persoane la un domiciliu. De asemenea, un cetățean român stabilit cu domiciliul în România dacă are intenția de a pleca de la domiciliul său mai mult de 15 zile, iar poliția nu o să îl găsească el este obligat să se deplaseze la poliție și să se pună la evidență. El trebuie să spună oamenilor legii care este noua sa adresă”.
Cetățenii Republicii Moldova care dețin buletine românești rămân fără documente de identitate doar dacă încalcă legislația, a menționat pentru postul nostru de radio, directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor de la Ministerul Afacerilor Interne al României, Nicoleta Ene.
„Poliția efectuează verificările prevăzute de actul normativ în vigoare și în funcție de situațiile constatate se dispun măsurile legale”.
Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor de la Ministerul Afacerilor Interne al României confirmă că autoritățile române au efectuat verificări pentru a contracara situațiile când pe o adresă sunt înregistrate sute de persoane, însă precizează că până în prezent nu au fost reținute sau anulate cărți de identitate, așa cum s-a speculat, ci au fost reținute cărți de identitate deja anulate.
Aceste prevederi legislative nu afectează doar cetățenii moldoveni care dețin buletine românești, dar și pe cei din alte state, care la fel dețin cărți de identitate, a declarat pentru Radio Moldova, consiliera de la Camera Deputaților din România Laura Haritinian.
„Din luna iunie anul trecut s-au schimbat regulile pentru toată lumea, pentru toți românii care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu. S-ar părea că cei de la Ministerul Afacerilor Interne de la București își depășesc un pic atribuțiile”.
Și Administrația Prezidențială din România a luat cunoștință de petiție, a declarat consilierul de stat Gabriel-Cristian Piscociu.
În răspunsul expediat la solicitarea Radio Moldova, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor de la București Cătălin-Aurel Giulescu a precizat că instituția nu înțelege solicitarea Companiei juridice din Republica Moldova, pe care o consideră eronată.