Economic

Diana Coșalîc: În 2023, producția de lapte în fermele autohtone s-a dublat

În 2023, producția de lapte în fermele autohtone s-a dublat, anunță directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc. Ea a subliniat că scopul subvențiilor acordate fermierilor în acest sens a fost de a majora producția de lapte, de care țara noastră duce lipsă acută. La rândul său, experții precizează că acest ajutor a impulsionat sectorul zootehnic.

Prin subvenționarea per litru de lapte Guvernul a intenționat să sporească productivitatea fermelor din țară și să asigure securitatea alimentară, a declarat directorul adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, la emisiunea Spațiul Public de la Radio Moldova. Totodată, aceasta a precizat că în 2024 AIPA își extinde gama de sprijin pentru fermieri, urmând să fie dezvoltate încă trei domenii, cum ar subvenționarea per litrul de lapte de ovine, de caprine, dar și per kilogram de carne de bovină.

„Vreau să mă opresc la kilogramul de lapte de vacă, unde, până la implementarea acestui stimulent financiar, conform datelor Biroului Național de Statistică, se produceau circa 24 de mii de tone de lapte. Urmare a politicii de subvenționare, acesta s-a majorat conform datelor prezentate de crescătorii de animale, la 44 de mii. Așteptăm să vedem datele Biroului Național de Statistică către luna martie pentru totalurile anului 2023, ca să le putem racorda la ceea ce avem pentru politica de subvenționare”, a declarat Diana Coșalîc.

Expertul în antreprenoriat agrar, Andrei Zbancă, subliniază că fermierii din țară trebuie pregătiți pentru a putea depune actele ca să obțină mai multe subvenții, astfel încât să fie competitivi pe piața europeană.

„Noi trebuie să-i învățăm pe fermieri să gestioneze corect afacerile. Noi trebuie să îi învățăm să-și transparentizeze afacerea, să îi învățăm să lucreze cu instituțiile bancare, iar eforturile intensive conjugate nu trebuie să fie numai din partea AIPA, ci să fie din partea tuturor, ca să putem să absorbim fondurile care vor fi destinate sectorului agro-alimentar”, a precizat Andrei Zbancă.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că fermele autohtone produc doar ceva mai mult de 5% din consumul de lapte în Republica Moldova dintr-un necesar de 568 de mii de tone de lapte.

Ca o măsură promovată de ministerul de resort pentru a îmbunătăți situația a fost alocarea din 1 ianuarie 2023 a subvențiilor per litru de lapte de vacă, pe lângă cele per cap de animal. În prezent, în fermele autohtone sunt peste 14 mii de vaci mulgătoare, iar aproximativ 50 de mii sunt îngrijite în gospodării private. Republica Moldova importă cantități impunătoare de lapte din Polonia, România și Ucraina.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult