Social

Moldovenii care se află ilegal în SUA vor fi repatriați. Guvernul de la Chișinău va colabora cu autoritățile americane

Republica Moldova va coopera cu Statele Unite pentru a facilita revenirea în țară a cetățenilor moldoveni care au depășit termenul legal de ședere pe teritoriul american, a declarat premierul Dorin Recean, într-o conferință de presă susținută, astăzi, 3 aprillie. Declarația a fost făcută în contextul în care administrația Trump intenționează să extindă o rețea informală de colaborare cu mai multe state pentru preluarea imigranților expulzați din SUA.

SUA au rugat toate țările partenere, inclusiv Republica Moldova, să faciliteze transportul și aducerea acasă a cetățenilor din țările de origine care au încălcat regimul de ședere în SUA. Da, am confirmat că Republica Moldova va facilita returnarea cetățenilor noștri, nu a altor naționalități, să le facilităm revenirea în Republica Moldova”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea unei comunicări oficiale din partea SUA privind numărul exact al moldovenilor care urmează să fie deportați: „Încă nu există o estimare”.

Teleradio-Moldova a solicitat de la Ministerul de Externe informații privind numărul cetățenilor moldoveni care au depășit termenul legal de ședere în Statele Unite, însă până în acest moment nu a fost oferit un răspuns.

În decembrie 2024, presa americană a scris că cel puțin 279 de moldoveni se află ilegal în SUA. Datele figurează într-un răspuns furnizat de Biroul de Aplicare a Legilor și Deportări din cadrul Serviciului de Imigrare și Vămi al SUA pentru Fox News.

Potrivit The Wall Street Journal, oficialii americani sunt în căutarea unor destinații alternative în care să trimită persoanele care urmează a fi deportate, în special din cauza refuzului sau întârzierilor unor state de a-și primi cetățenii înapoi.

Modelul propus de Administrația americană se inspiră dintr-un acord încheiat recent cu Panama, care a acceptat un avion cu peste 100 de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu. Ulterior, autoritățile panameze au reținut migranții și au încercat să-i trimită în țările lor de origine.

Republica Moldova se numără printre țările contactate de SUA pentru a primi deportați, alături de Libia, Rwanda, Benin, Eswatini, Mongolia și Kosovo. Potrivit jurnaliștilor americani, în unele cazuri, Washingtonul ar putea propune în schimb beneficii financiare sau avantaje politice.

Ce se va întâmpla ulterior cu migranții depinde de legislația fiecărei țări gazdă — fie li se va permite solicitarea de azil, fie vor fi deportați în țările de origine.

SUA speră că aceste națiuni vor fi de acord cu solicitările Administrației, poate în schimbul unor aranjamente financiare sau al avantajului politic de a-l ajuta pe președintele Trump să realizeze una dintre cele mai importante priorități interne ale sale.

Administrația Trump dorește ca anumite țări din America Latină să semneze acorduri pe termen mai lung care să le desemneze drept locuri sigure în care migranții să ceară azil în locul SUA.

Oficialii americani sunt aproape de finalizarea unui astfel de acord cu Honduras și sunt în negocieri cu Costa Rica, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Niciuna dintre ambasadele acestor țări nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Wall Street Journal.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult