Statele Unite și Irak vor începe negocierile pentru retragerea trupelor americane din țară
În curând vor începe negocierile oficiale între Statele Unite și Irak privind retragerea trupelor americane din țară, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Politico.
Este vorba despre sfârșitul misiunii coaliției militare conduse de SUA, formată pentru a lupta împotriva grupării teroriste „Statul Islamic” (ISIS) în Irak.
În zilele următoare vor începe ședințe ale grupului de lucru al Înaltei Comisii Militare a Statelor Unite și Irakului, care vor da un start procesului de retragere a trupelor americane, asupra căruia cele două țări au convenit în cadrul negocierilor de la Washington vara trecută.
Întâlnirile sunt menite să asigure o tranziție către un „parteneriat bilateral de securitate puternic” între Washington și Bagdad, a spus Austin.
Experții militari și de apărare din forțele operative se vor concentra asupra unui calendar pentru perioada de tranziție, luând în considerare amenințarea reprezentată de ISIS, cerințele operaționale și de mediu și nivelul de capacitate al forțelor de securitate irakiene, a spus șeful Pentagonului.
După discuție, grupul operativ va oferi coaliției recomandări privind „cea mai eficientă evoluție a misiunii, asigurându-se că ISIS nu va reapărea niciodată”, a spus Austin.
Presa a relatat că Statele Unite și Irak intenționează să înceapă negocieri privind retragerea contingentului coaliției internaționale din țara din Orientul Mijlociu și înlocuirea acestuia cu relații bilaterale.
Recent, forțele americane au lovit trei locații din Irak care sunt folosite de gruparea teroristă Kataib Hezbollah, susținută de Iran, și de grupurile sale afiliate. Forțele SUA au intervenit în urma unui puternic atac cu rachete asupra bazei aeriene americane Ain al-Asad din Irak, unde mai mulți militari americani au fost răniți.
În prezent, aproximativ 2.500 de militari americani, precum și sute de militari din alte țări europene, sunt staționați în Irak pentru a ajuta forțele de securitate din țară în lupta împotriva Statului Islamic.