Consiliul Europei reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova în implementarea reformelor democratice
Sprijinirea Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme democratice rămâne o prioritate pentru Consiliul Europei, în special în procesul de aderare la Uniunea Europeană, a declarat Claus Neukirch, directorul de Coordonare de Programe al Consiliului Europei. Oficialul a dat asigurări că statele membre ale Consiliului și și cele cu statut de observator , vor continua să susțină Republica Moldova.
„Datorită parteneriatului puternic cu UE și al sprijinului venit din partea statelor noastre membre ale Consiliului Europei și cele cu statut de observator, vom continua să susținem Republica Moldova prin intermediul actualului Plan de acțiune 2021-2024, dar și pe viitor", a declarat Claus Neukirch”.
În cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului Director al Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024, care s-a desfășurat la Chișinău, secretarul de stat de la Ministerul de Externe, Vladimir Cuc, a precizat că sprijinul oferit țării noastre este valoros mai ales în contextul crizelor regionale.
„Cred că suntem conștienți cu toții de importanța Planului de acțiune pentru instituțiile naționale de orice nivel, proiectele căruia sunt racordate plenar cu obiectivele Republicii Moldova, inclusiv a celor de integrare europeană. Sprijinul oferit țării noastre este cu atât mai valoros în contextul provocărilor pe care le confruntăm, al crizelor regionale și mondiale, dar și al consecințelor războiului din țara vecină, Ucraina”, a spus Vladimir Cuc.
Falk Lange, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, s-a referit la evoluțiile și realizările recente obținute în procesul de implementare a Planului de acțiune 2021-2024, dar a trasat și prioritățile pentru activitatea Consiliului Europei în Republica Moldova, care vor fi cuprinse în proiectul următorului Plan de acțiune 2025 – 2028.
„Implementarea Planului de acțiune pentru Republica Moldova a consolidat și mai mult dialogul cu partenerii din cadrul Consiliului Europei. Unul dintre cele mai importante rezultate obținute în urma implementării Planului de acțiune este consolidarea politicii penale. De asemenea, am obținut mai multe rezultate necesare pentru consolidarea mecanismelor de integritate. Măsurile care sunt promovate în cadrul tuturor programelor Consiliului Europei, ne ajută să asigurăm o mai bună implementare a tuturor standardelor mecanismelor de monitorizare ale Consiliului Europei privind drepturile fundamentale ale omului și justiția”, a punctat Stela Braniște, secretar adjunct al Ministerului Justiției.
Planul de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021 – 2024 este un instrument de programare strategică menit să alinieze în continuare legislația, instituțiile și practicile naționale ale Republicii Moldova la standardele europene în ceea ce privește drepturile omului, statul de drept și democrația.
Incluzând 17 domenii de intervenție, cu un buget total de aproximativ 24 de milioane euro, planul de acțiuni este și un instrument de sprijinire a Republicii Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale în calitate de stat membru al Consiliului Europei.