Politic

Va permite Republica Moldova deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia? Răspunsul ministrului de Externe

Autoritățile de la Chișinău încă nu au decis dacă vor aproba deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, dar conform tratatelor internaționale, o secție poate fi deschisă la Ambasada Moscovei la Chișinău, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Dar, a mai subliniat diplomatul, deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului este inacceptabilă fără consențământul autorităților constituționale ale țării.

„Este un subiect care se discută în acest moment, cum vom avea o decizie aceasta va fi anunțată. Este o decizie care trebuie consultată așa încât să fie cea mai bună. Problema deschiderii secțiilor de votare a apărut și la alte scrutine având în vedere deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, lucru care este inacceptabil. Noi, conform Convenției de la Viena nu putem interzice scrutinul pe teritoriul ambasadei și acest lucru este problematic și din punct de vedere a drepturilor internațional cât și din punct de vedere practic. Cât privește alte încercări de a deschide secții de votare, acest lucru trebuie discutat. Deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană este inacceptabil. Cu regret, acest lucru s-a întâmplat în trecut, dar fără acordul autorităților constituționale ale Republicii Moldova nu poate fi deschisă nicio altă secție de votare decât cea din ambasadă, dar și aceasta, evident trebuie să aibă un acord formal”, a explicat Mihai Popșoi.

În cazul în care Federația Rusă va deschide totuși secții de votare în stânga Nistrului, autoritățile de la Chișinău vor trebui să aibă un plan de reacție, a mai spus Mihai Popșoi.

Pe 29 ianuarie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a înregistrat candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia. Anterior, CEC i-a înregistrat ca și candidați pe Leonid Sluțki, șeful partidului LDPR, Vladislav Davankov, vicepreședinte al Dumei de Stat și membru al partidului Oameni Noi, și pe deputatul Dumei Nikolai Hharitonov (fracțiunea CPRF).

Precizăm că Rusia i-a adresat Republicii Moldova o solicitare privind deschiderea secțiilor de votare în țara noastră pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă, care sunt programate în perioada 15-17 martie 2024.

În anii precedenți, Rusia a deschis mereu secții de votare în regiunea transnistreană, unde, conform datelor oficiale, locuiesc aproximativ 200 de mii de persoane cu cetățenie rusă.

La ultimele alegeri pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au avut loc în perioada 17-19 septembrie 2021, în Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de votare, dintre care 27 se aflau pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile de la Chișinău nu și-au dat acordul pentru deschiderea acestora.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult