Social

Mii de ruși s-au refugiat în țara noastră de la începutul războiului: câți dintre aceștia au solicitat cetățenia Republicii Moldova

De la începutul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, peste 91 de mii de persoane au intrat în Republica Moldova în baza pașapoartelor rusești, dintre care aproximativ 24 de mii au rămas pe teritoriul țării, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în ultimii doi ani, 70% din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova au fost din Federația Rusă.

Odată cu începerea războiului din Ucraina, tot mai mulți ruși au început să-și părăsească țara, fie din cauza riscului de a fi mobilizați pe front, fie pentru că nu sunt de acord cu politica agresivă a Kremlinului, potrivit unei analize BBC. Sursa mai precizează că cele mai solicitate destinații pentru aceștia sunt statele Uniunii Europene, Turcia și țările Comunității Statelor Independente.

Astfel, în ultimii doi ani, peste 91 de mii de ruși au intrat pe teritoriul țării noastre, iar aproape 24 de mii au rămas aici, potrivit datelor Poliției de Frontieră oferite postului Radio Moldova. O parte dintre aceștia dețin și cetățenia Republicii Moldova. În același timp, 348 de ruși au solicitat azil, ne-a informat Inspectoratul General pentru Migrație.

Numărul de cereri privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova este în creștere, în special din partea cetățenilor ruși și ucraineni, a declarat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu. Potrivit acestuia, ASP a constatat și o creștere a tentativelor de dobândire prin fraudă a cetățeniei țării noastre.

„În ultimii doi ani, peste 70% din solicitări au venit din partea cetățenilor ruși, iar aproximativ 20% din partea ucrainenilor. Consecvent, procesul de verificare a cererilor a dezvăluit o creștere alarmantă a tentativelor de fraudă - circa 30 la număr în ultimii ani”, a declarat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

Precizăm că, potrivit datelor ASP, în perioada anilor 2020-2021 au fost înregistrate 11 719 de cereri, în timp ce în ultimii doi ani au fost recepționate peste 19 mii de solicitări.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul a votat prelungirea procedurii de acordare a cetățeniei de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni, pentru a asigura examinarea mai detaliată a documentelor depuse de solicitanții de cetățenie.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult