Experți Promo-LEX: Lipsa deputaților din opoziție la dezbaterile proiectelor de legi afectează procesul legislativ
Lipsa deputaților din opoziția parlamentară la dezbaterile proiectelor de legi afectează procesul legislativ, atenționează experții Promo-LEX, care au monitorizat activitatea Parlamentului în sesiunea de toamnă 2023. Potrivit acestora, un aspect pozitiv în perioada respectivă a fost creșterea transparenței decizionale. Datele mai relevă o scădere a numărului de proiecte inițiate de deputați, în favoarea hotărârilor elaborate de Executiv, o practică pe care majoritatea parlamentară o consideră corectă.
În sesiunea de toamnă, Parlamentul s-a întrunit în 14 ședințe, cu cinci mai puțin față de sesiunea din 2022, a declarat analista juridică de la Asociația Promo-LEX, Mihaela Duca.
Potrivit datelor, în această perioadă, la fel ca în sesiunea de primăvară, nu a fost organizată nicio ședință dedicată proiectelor opoziției, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului.
„În sesiunea de toamnă a anului 2023 au fost înregistrate 226 de absențe, cu 120 mai puține decât în sesiunea de toamnă a anului 2022. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat în semn de protest în cadrul a cinci ședințe plenare, iar noi considerăm că neparticiparea deputaților, în special a celor din opoziție, la dezbaterea proiectelor afectează procesul legislativ”, a declarat Mihaela Duca.
Cele mai multe proiecte votate au fost înregistrate de Guvern - 53 de procente din totalul actelor legislative, în timp ce numărul celor inițiate de aleșii poporului este în scădere, a subliniat experta Promo-LEX, Dina Boțan.
Aceasta a remarcat și faptul că nu toți subiecții și-au exercitat dreptul la inițiativă legislativă, iar proiectele înregistrate la solicitarea Adunării Populare din Găgăuzia au fost ignorate.
„O altă creștere se atestă și în privința proiectelor înregistrate de către președintele Republicii Moldova, de la 3% la 12%. Aceasta rezultă din ratificarea unui număr mai mare de acorduri internaționale. Constatăm și micșorarea numărului de proiecte înregistrate la inițiativa deputaților, atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziție. Dacă pe parcursul sesiunii din 2022, opoziția parlamentară înregistrase trei moțiuni simple și una de cenzură, în ultima perioadă s-a redus interesul față de această formă de control”, a menționat Dina Boțan.
La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a declarat pentru Radio Moldova că în statele Uniunii Europene, aproximativ 90 la sută din proiectele votate în Parlament sunt elaborate de Guvern, iar Republica Moldova a preluat această practică, pe care o consideră corectă și eficientă.
„Acum evident că sunt lucruri care pot fi corectate, dar de fiecare dată încercăm să consultăm proiectele importante cu societatea civilă, anunțăm consultări publice, fiecare cetățean este deschis să trimită adresări, petiții, propuneri. Noi am avut o perioadă în care erau, de exemplu proiectele opoziției erau pe agendă, dar ei nu s-au prezentat. Sunt de acord că am putea analiza situația dată. De foarte multe ori proiectele opoziției primesc aviz negativ de la Guvern pentru că efectiv nu sunt realiste și sunt contrare obiectivelor noastre de integrare europeană”, a declarat Radu Marian.
Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este monitorizată de experții Promo-LEX, cu scopul de a spori transparența instituției, a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.
Autor: Cristina Prisacari