Social

Guvernul promite ajutor pentru fermierii din Dubăsari

Guvernul va ajuta producătorii agricoli din raionul Dubăsari, iar o nouă întâlnire cu fermierii din această regiune va avea loc astăzi, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, după ce vor fi efectuate calculele estimative cu privire la producția agricolă care urmează să fie cultivată în acest an, fermierii vor primi compensații pentru taxele impuse acestora de către regimul neconstituțional de la Tiraspol.

„ Oficiul teritorial și autoritățile din raion să facă toate calculele în baza cărora să putem opera pentru că trebuie să știm ce are de gând să se cultive în acest an, ce volum prognozabil de roadă poate fi ca să aplicăm un ajutor din partea Guvernului. În orice caz, Guvernul este decis să ajute acești producători agricoli. După ce vor fi efectuate calculele respective vom veni cu un ajutor material pentru ei care să compenseze aceste taxe care, repet, sunt ilegale”, a declarat Oleg Serebrian.

Amintim că administrația neconstituțională din regiunea transnistreană a decis să impună taxe vamale agricultorilor din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol. Măsura a fost luată după ce de la 1 ianuarie a intrat în vigoare noul Cod vamal, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să plătească taxe vamale în bugetul Republicii Moldova.

Potrivit datelor Biroului pentru Reintegrare, în prezent, 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au în depozitele aflate dincolo de șoseaua Tiraspol - Camenca circa 950 de tone de porumb, 780 de tone de floarea-soarelui, 770 de tone de grâu și 50 de tone de orz.

Citește mai mult