Putin va merge peste o săptămână în Turcia. Ce cred experții ucraineni despre această vizită
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin va vizita Turcia, țară membră NATO, pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Ucrainei, unde va purta discuții cu președintele turc Recep Erdogan. Acest lucru a fost confirmat de asistentul lui Putin precum și de un oficial turc într-un comentariu pentru Reuters. Întâlnirea este programată pentru 12 februarie curent.
Într-un comentariu pentru Ukrinform, experții ucraineni susțin că spus că scopul principal al acestei vizite pentru Putin este pur simbolic.
„Erdogan a mers în Rusia anul trecut, Putin ar trebui să vină în Turcia. Apropo, o astfel de vizită la invitația lui Erdogan trebuia să aibă loc anul trecut, dar lui Putin îi era frică să facă atunci astfel de călătorii. Acum a devenit puțin mai îndrăzneț și chiar începe să fie arogant”*, spune politologul Volodymyr Fesenko.
Potrivit acestuia, lista subiectelor la astfel de negocieri este tradițională și destul de largă - de la probleme cheie ale relațiilor bilaterale până la probleme internaționale care sunt relevante pentru ambele țări.
„Desigur, se va discuta „problema ucraineană”, dar cu atât mai mult, situația din Orientul Mijlociu, în special în Fâșia Gaza, care este deja în interesul Turciei”.
În ceea ce privește „problema ucraineană”, Putin poate folosi această vizită pentru a afirma și a-și justifica „condițiile de pace”, care sunt în esență ultimatum și inacceptabile pentru Ucraina, a mai spus expertul.
Precizăm că Vladimir Putin și-a limitat drastic deplasările internaționale, mai ales după ce anul trecut, în luna martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său pentru deportarea unor copii ucraineni în Rusia.
Turcia nu este semnatară a Statutului de la Roma ce reglementează funcționarea CPI, deci Putin poate călători în această țară fără teama că ar putea fi arestat.
De când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia încearcă să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul. Ankara a furnizat în acest timp echipamente militare Ucrainei și și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a acesteia, în schimb s-a opus sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.