Politic

CSP începe examinarea dosarelor candidaților la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Cine sunt pretendenții

Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni, astăzi, începând cu ora 13.00, pentru a examina dosarele celor 6 candidați la funcția de procuror general al țării. Candidații care vor promova evaluarea CSP, vor fi propuși comisiei Vetting.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor vor examina astăzi dosarele celor șase candidați, trei dintre care sunt procurori de carieră și alți trei juriști din afara sistemului.

Este vorba despre Octavian Iachimovschi, care deține funcția de adjunct interimar al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. Al doilea candidat înscris în concurs este Ion Munteanu, care din octombrie 2022 deține funcția de Procuror General Interimar. Cel de-al treilea pretendent la fotoliul de procuror general este actualul adjunct al procurorului general interimar, Igor Demciucin.

La concurs sunt înscriși și doi avocați. Serghei Perju și-a început cariera de avocat în România, în 2005, iar din 2017 profesează în Republica Moldova. Acesta a mai candidat la funcția de procuror general în 2019.

Un alt pretendent din afara sistemului înscris este avocatul Ilie Rotaru. Acesta a candidat anterior pentru funcția de președinte, de deputat, de judecător la Curtea Constituțională, de Avocat al Poporului, dar și de procuror general. Totodată, în 2017, Ilie Rotaru a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. În 2021, Curtea Supremă de Justiție a dispus rejudecarea cauzei. În prezent dosarul este în examinare la Curtea de Apel. Ilie Rotaru pledează nevinovat și susține că dosarul a fost intentat la comandă politică.

Al șaselea pretendent la funcția de procuror general, este juristul Andrei Coca, a candidat în 2019 la funcția de judecător al Curții Constituționale, la concursurile organizate de Parlament și de Consiliul Superior al Magistraturii, dar a fost respins de ambele instituții.

Precizăm că, după desfășurarea etapei de verificare a dosarelor candidaților de către CSP și etapa interviurilor, pretendenții selectați vor fi propuși spre evaluare Comisiei Vetting, care potrivit autorităților vor selecta un procuror general în câteva luni. Candidatul admis va fi desemnat prin decret prezidențial.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult